Da li je gradnja nadstrešnice za vozila u požeškom vrtiću potreba ili nameštanje posla stranačkom kolegi 1Foto: Inicijativa za Požegu

Gradnja nadstrešnice za službena vozila vrtića „Bambi“ u Požegi izazvala je pažnju tamošnje javnosti, koja se pita da li je taj budžetski izdatak bio neophdan i da li je bilo prečih stvari da se urade u požeškim obdaništima, uz iskazivanje sumnje na nameštanje tog posla stranačkom kolegi.

.

Veliku metalnu nadstrešnicu je postavila požeška firma „Potens Perforacija“, a udruženje građana Inicijativa za Požegu je navelo da „postoji opravdana sumnja na stranačko nameštanje poslova“.

Za Snežanu Šljivić, direktorku Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ u čijem sastavu je vrtić „Bambi“, i Radoljuba Markićevića, čiji sin se u APR-u vodi kao formalni vlasnik 97,08 odsto firme „Potens Perforacija“, Inicijativa za Požegu je navela da su „dugogodišnji stranački kadar Socijalističke partije Srbije“.

To udruženje pita lokalnu vlast „da li je opravdano trošenje bužetskog novca za izgradnju nadstrešnice, dok se izdvojena odeljenja vrtića u selima otvaraju uz pomoć donacija pojedinaca“.

„Da li su službeni automobili, koji se neretko koriste i u privatne svrhe, prioritet u odnosu na sredstva za rad zaposlenih u predškolskoj ustanovi? Kako to da  se nema za higijenska sredstva i foto-kopirni papir, a ima za dotiranje privatne firme? Kome to direktorka Šljivić namešta poslove i gde je pisani trag, ali i opravdanost, odnosno stvarna svrha ovog posla“, pitaju se u Inicijativi za Požegu.

Ističu da će se to udruženje „baviti opravdanošću ove „investicije“, odnosno sumnjama na zloupotrebu službenog položaja i nameštanje poslova partijskim partnerima“.

Snežana Šljivić, direktorka Predškolske ustanove, koju je Danas uoči novogodišnjih praznika kontaktirao i koja je tada bila na godišnjem odmoru,  obećala je da će se javiti posle praznika, ali nije se javila.

U upravi te ustanove, tvrde da je „sve urađeno o zakonu i planu nabavki“.

Duka Ilić, službenik za javne nabavke u toj ustanovi, kaže za Danas da je gradnja koštala 1.093.510 dinara.

„Kako je vrednost radova manja od tri miliona dinara, na tu nabavku se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama i ona nije oglašavana na portalu javnih nabavki. Bile su tri ponude i firma „Potens Perforacija“ je bila najpovljniji ponuđač“, navodi za Danas Ilić.

On objašnjava da je gradnja nadstrešnice bila u planu nabavki za prošlu godinu, koji je Upravni odbor Predškolske ustanove usvojio u januaru 2022. godine.

U tom dokumentu, koji je dostupan na sajtu te ustanove, piše da je za te radove u budžetu planiran iznos od 1.470. 000 dinara sa PDV-om.

Istakavši da se „gradnja nadstrešnce planirala godinama, Ilić je kazao da za to „nije bilo dovoljno novca, jer se investiralo u vrtiće u selima.“

„Imamo tri službena vozila i nadstrešnica je potrebna. U garaži su mogla da stanu dva vozila, ali smo taj prostor iskoristili za proširenje kuhinje“, kazao je Duka Ilić.

Sve je transparentno

„Ne može da se sprovede nabavka, ako ona nije u planu javnih nabavki. Imamo projekat, građevinsku dozvolu, plan nabavki i sve je trasparentno“, kazao je Ilić o koruptivnim sumnjama, navodeći da „nije u njegovoj nadležnosti da te sumnje proverava“, ali je, tvrdi, „ceo postupak obavljen po zakonu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari