Da li je guslar Marko Šćepanović Dačićev savetnik? 1foto: M. M./ATAImages

Od mladog guslara do savetnika u Vladi Srbije. To je ukratko razvojni put Marka Šćepanovića, savetnika potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Marko Šćepanović je postao poznat javnosti kada je 2015. godine na košarkaškoj utakmici u Beogradu između Crvene zvezde i Galatasaraja uz gusle otpevao pesmu posvećenu navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću Jagodi, koji je ubijen u Turskoj 2014. godine, upravo pred meč Crvene zvezde i Galatasaraja.

U međuvremenu je Šćepanović ušao u političke vode, pa je tako gostovao na televizijama koje podržavaju aktuelnu vlast, a potpisivan je kao guslar, politikolog, politički analitičar.

Svoju karijeru krunisao je ove godine kada je stupio na funkciju savetnika potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Poslednji put se u javnosti pojavio na jednoj televiziji gde je komentarisao slanje našeg spasilačkog tima MUP-a Srbije u Bosnu i Hercegovinu u mesto Jablanica koje je bilo pogođeno klizištem.

U mnogim njegovim javnim nastupima tema je uglavnom MUP i bezbednost.

Da li je guslar Marko Šćepanović Dačićev savetnik? 2
foto FoNet/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP Srbije)

Dačić: Šćepanović nema veze sa MUP-om

Naša redakcija je pitala ministra policije Ivicu Dačića da li je Šćepanović zaista savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer na sajtu Vlade Srbije ne postoje podaci o savetnicima.

„On je savetnik u kabinetu potpredsednika Vlade, a ne u MUP-u. Šćepanović je na tu funkciju izabran na predlog Srba iz dijaspore i regiona, jer je poreklom iz Crne Gore, ali sa Ministarstvom unutrašnjih poslova nema nikakve veze“, izjavio je Ivica Dačić za Danas.

Na našu konstataciju da se Šćepanović na društvenim mrežama predstavlja i kao savetnik ministra policije, kao i da ga tako potpisuju i predstavljaju u medijima, Dačić kaže da je u pitanju greška.

„To je greška koja je kod svih prisutna, jer potpredsednici imaju kabinet u Vladi, a u imenu kabineta je kabinet potpredsednika i tog ministra za nešto. Ja sam na to upozoravao više puta da moze nastati zabuna. Znači to nema nikakve veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, već isključivo sa Vladom“, ukazuje Dačić.

Međutim, uprkos ovim Dačićevim tvrdnjama u javnim nastupima Šćepanovića se stiče utisak kao da je on deo MUP-a.

Iako Ivica Dačić za Danas navodi da je Šćepanović postao njegov savetnik na predlog Srba iz dijaspore i regiona, zanimljivo je da je Šćepanovićev Instagram profil pun privatnih fotografija sa Ivicom Dačićem i njegovim sinom.

Za vreme izborne kampanje u decembru 2023. godine javno je pozivao građane da glasaju za SPS.

Na jednoj od fotografija na svom instagram profilu ispod slike sa Ivicom Dačićem i njegovim sinom ostavio je komentar: „Moji najveći prijatelji, oslonac i podrška! Uz moje Dačiće do poslednje kapi krvi“.

Osim ove, na njegovom nalogu postoji još fotografija na kojima se nalazi sa ministrom policije i njegovim sinom Lukom Dačićem, sa kojima je, sudeći po njegovim objavama, privatno prijatelj.

Šćepanovićevo obrazovanje nepoznato

Na sajtu Vlade Srbije nije moguće pronaći ko su sve savetnici, niti postoje njihove biografije.

Za Marka Šćepanovića je u jednom članku, u kome se o njemu pisalo kao o mladom guslaru, napisano da Šćepanović studira medicinu.

S obzirom da je na televizijskim gostovanjima, pre nego što je postao savetnik u Vladi, potpisivan ili kao politikolog ili kao politički analitičar, male su šanse da je završio medicinski fakultet.

Jedino što se sa sigurnošću može reći za Šćepanovića je da je guslar i savetnik u Vladi Srbije.

Naša redakcija je poslala poruku Marku Šćepanoviću kako bi nam odgovorio na pitanja o tome zbog čega se predstavlja i daje izjave u svojstvu savetnika u ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i kojom stručnom spremom raspolaže, ali namnije odgovorio na poruku.

Osim što mu je omiljena tema bezbednost i MUP, Šćepanović vrlo rado komentariše i politička zbivanja u Crnoj Gori, naročito teme koje se tiču nacionalne podeljenosti u Crnoj Gori.

U svojim javnim nastupima, Šćepanović je često negirao postojanje crnogorske nacije, navodeći da su srpski i crnogorski narod jedan narod, a kada je Crna Gora podržala rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Marko Šćepanović je izjavio da ga je zbog te sramne odluke sramota da obuče crnogorsku narodnu nošnju, koja je bila neizoztavna kada je nastupao sa guslama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari