Da li je Kraljevo zaista regrutni centar za plaćene ubice: Sagovornici Danasa o izjavi načelnika službe za suzbijanje kriminala 1Foto: Printscreen RTS

Načelnik službe za suzbijanje kriminala Nemanja Đuran, komentarišući tek sprovedene policijske akcije u Kraljevu i Kruševcu, rekao je da su, osim droge, luksuznih automobila i satova, pronađeni i oružje, veća količina bombi i pištolja. Istovremeno je objasnio i kako mladi sve češće postaju plaćene ubice, što je izazvalo strah kod građana.

– Akcije su izvedene na teritoriji Kraljeva i Kruševca, učestvovalo je više od 600 policijskih službenika, a uhapšene su dve organizovane kriminalne grupe. Jedna je sa teritorije Kraljeva, a jedna sa teritorije Beograda – rekao je on i dodao da je zastrašujući podatak starost uhapšenih „jer je reč o mladim ljudima koji postaju plaćene ubice“.

– To su ljudi koji su vrbovani od strane visokorangiranih članova organizovanih kriminalnih grupa da izvrše ta najteža krivična dela za neka vrlo mala novčana sredstva ili ih zaduže za drogu, kockarski dug i onda su oni primorani da li da pruže logistiku ili da budu direktni izvršioci tih krivičnih dela – naveo je on i prestravio čitavo Kraljevo i okolinu, ali i širu javnost Srbije.

Uzmenirenje građana

Na pitanje kako komentarišu izjavu policijskog načelnika Nemanje Đurana da je Kraljevo regrutni centar za plaćene ubice, sagovornici Danasa saglasni su da su se zbog tih reči građani uznemirili.

Radivoje Kastratović, advokat iz Kragujevca, ocenjuje za Danas izjavu načelnika službe za suzbijanje kriminala Nemanje Đurana kao „prilično nespretno sročenu“.

– Ovakva izjava je kao posledicu odmah proizvela uznemirenje javnosti u ovom gradu i njegovoj okolini. Sticaj okolnosti da su neka lica, koja su učestvovala u ubistvima na teritoriji Srbije u poslednje vreme, baš iz ovog grada, ne mogu automatski dovesti do iskazanog zaključka. Tome mora da prethodi sveobuhvatna statistička analiza u adekvatnom vremenskom periodu, na teritoriji cele države – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, čak i da se tim putem dođe do ovakvog zaključka, najviši policijski funkcioneri moraju sa mnogo više diplomatičnosti o tome informisati javnost, baš da bi se izbegle napred pomenute posledice.

– Ovako je načelnik kreirao atmosferu straha na ovom području, a nije istovremeno ponudio odgovore na neizbežna pitanja koja su se kod građana javila, a neka od njih su da li u Kraljevu zaista postoji regrutni centar za plaćene ubice ili se radilo o metafori, da li je bezbednost građana zbog toga dodatno ugrožena i u kojoj meri, šta je policija preduzela kako bi se dugoročno umanjili povećani bezbedonosni rizici – ističe Kastratović.

Istovremeno, Vladimir Marović iz „Lokalnog fronta Kraljevo“ dodaje da se „regrutni centar“ ne osniva u kratkom roku, već to postaje nizom godina kroz prepoznavanje, „obučavanje“ i međusobno povezivanje „regruta“.

– Policija i tužilaštva zaduženi su da se to ne dogodi. Nakon ovakve izjave, policijske i tužilačke strukture dodatno onespokojavaju građane – opisuje on situaciju.

Kriminalizovanje sredine

Novinarka Ana Lalić iz Novog Sada navodi da „nije retkost da se jedna mala sredina celokupno kriminalizuje“.

– Imali smo mi tih slučajeva i ranije, pa i ovde u Vojvodini. Sećam se da su to jedno vreme bili Odžaci, Beočin i Srbobran. To se najčešće dešava iz dva razloga. Prvo iz nekog većeg ekonomskog disbalansa prilikom zatvaranja fabrika i gubitka radnih mesta i drugo, češće, prilikom ulaska veće količine narkotika u ta manja mesta – priča Lalić.

Prema njenim rečima, koliko je kolegama koji su pratili teme u vezi sa kriminalom, pa i njoj, poznato, najčešće se unajmljuju ubice koje nisu iz grada u kojem bi trebalo počiniti krivično delo.

– Teže im je tako ući u trag, a i koliko god bizarno zvučalo, jeftiniji su. Ono što je poražavajuće, sem što je cena da se nekom oduzme život niska, jeste da se često među mlađim kriminalcima izvršenje plaćenog ubistva tretira kao preporuka u napredovanju u daljnjem kriminalnom radu. Ovo jeste alarmantan podatak za Kraljevčane i verujem da je na policiji da baš ovom gradu posveti veću pažnju, preventivnu i operativnu, što bi uključivalo i ozbiljniji nadozor i prekidanje tih kriminalnih veza koje su očigledno prilično jake – pojasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari