Da li je nestašica lekova "normalna situacija" kako tvrdi direktorka RFZO-a? 1Foto: Medija centar/Canva/Danas

Nestašica lekova ne može da bude normalna situacija kako tvrdi direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, već stvar loše organizacije, smatraju sagovornici Danasa.

Naime, povodom navoda o nestašicama lekova na srpskom tržištu direktorka RFZO-a je rekla da se radi o situacijama koje su potpuno normalne u svetu lekova i da se redovno dešavaju i izrazila žaljenje što se u tom kontekstu deca zloupotrebljavaju u političke svrhe.

Direktorka RFZO-a je u utorak za RTS govorila da je država našla zamenu za palitreks, kao i da su na listu stavljeni novi lekovi kao zamena za progesteronon i hormon rasta. Govoreći o deci leptirima Radojević Škodrić navela je da od ukupno 38 odolelih, 17 treba da primi terapiju od kojih je struka odabrala dvoje najhitnijih. Lek je stigao u Srbiju i deca leptiri su započela terapiju. Prema njenim rečima celokupna terapija na godišnjem nivou košta 600.000 evra, ali napominje da se ne prima cele godine, već šest meseci pa se pravi pauza.

Osvrćući se na navode direktoreke Fonda za zdravstveno osiguranje, dr Rade Panić, anesteziolog i član Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže za Danas da kada nema lekova onda neko u sistemu nije uradio svoj posao kako treba i na vreme.

– Direktorka navodi da nije u redu koristiti nestašicu lekova u političke svrhe, a njen odgovor je pre svega politički, a ne stručan. Nabavke se moraju planirati na vreme i shodno potrebama. Uvek mora postojati i rezerva. Osnovano ću sumnjati da se i sada i unazad godinama radi na favorizaciji privatnih apoteka. Bez osnova i na veliku štetu građana Srbije gase se apotekarske ustanove koje je osnovala država. Značajno je smanjen kvalitet usluga u apotekama, a verujem uveliko se favorizuju pojedini kako proizvođači tako i skuplji lekovi – navodi dr Panić.

Da li je nestašica lekova "normalna situacija" kako tvrdi direktorka RFZO-a? 2
foto FoNet Milica Vučković

Poseban problem je, kako kaže, nedostupnost lekova i kada ih ima u apotekama, jer privatnici ne rade 24 sata, te primera radi u Kraljevu tokom večeri i noći ne možete nigde doći do lekova.

– Posebno je sramno šta ova vlast radi sa najugroženijima kojima su potrebne skupe terapije, kao što su to deca leptiri. Kao predsednik SLFS tokom dva mandata odobravao sam donacije udruženjima koja skupljaju novac i pomažu u lečenju ove dece. Zamislite Srbija ekonomski tigar Aleksandra Vučića koja ima posle koliko godina da izdvoji novac za dvoje dece?! A čija su ostala obolela deca, ko će za njih da izdvoji novac? Sram ih bilo što se hvale da su počeli da odvajaju novac za deseti deo onih kojima je potrebno! – ističe naš sagovornik.

„Neophodna hitna smena direktorke RFZO i ministra zdravlja“

Panić naglašava da bi duga priča bila o tome kako ova vlast smišljeno i cilja da uništava državno zdravstvo, a da je uništavanje državnih apoteka već pri kraju.

– Njih zanima samo profit, favorizacija, i monopolostički položaj njihovih miljenika ili bolje rečeno finansijera. Briga o građanima, pa i najtežim pacijentima nije njihov interes. Vidimo to u svim segmentima društva i nažalost i na svakom koraku u zdravstvenom sistemu. Neophodna je hitna smena svih odgovornih, za početak direktorke fonda i ministra zdravlja – podvlači Panić.

I pulmološkinja dr Slavica Plavšić deli mišljenje da je za nestšicu lekova, ipak, odgovorno neplansko poslovanje.

Da li je nestašica lekova "normalna situacija" kako tvrdi direktorka RFZO-a? 3
Slavica Plavšić Foto: Privatna arhiva

– Samo što nam nisu rekli da je danas 1. januar, eto dotle idu. Nestašica lekova apsolutno ne može da bude normalna stvar, zato što bi trebovanje lekova trebalo da se planira. Kad bismo imali registe pacijenata i kada bi se dobro vodila evidencija o potrebama pacijenata onda do nestašice ne bi ni dolazilo. Dakle, stvar je u lošoj organizaciji i neplanskom poslovanju – ocenjuje ona za Danas.

Da li je nestašica lekova "normalna situacija" kako tvrdi direktorka RFZO-a? 4
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Na izjavu da je nestašica lekova „normalna situacija“ epidemiolog dr Zoran Radovanović imao je kratak komentar za Danas: „Da, da to je poznata stvar zato Švajcarci i Skandinavci svi hrle u Srbiji da kupe lekove kojih tamo nema“.

Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, od početka godine prijavnjeno je 964 neženjene reakcije na lekove, što je smanjeno u odnosu na prošlogodišnjih 1.173. Lek „progesteron depo“ poslednji je lek povučen sa srpskog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari