Da li je predsednik Skupštine opštine Trgovište, kako tvrdi Narodna stranka, rudario kriptovalute 1Foto: Narodna stranka Trgovište

Iz dobro obaveštenih izvora smo došli do saznanja da se sadašnji predsednik Skupštine opštine Trgovište Aleksandar Kolić bavi rudarenjem kriptovaluta na potkrovlju zgrade, a u njoj se nalaze prostorije i javnih i državnih preduzeća, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Narodne stranke (NS) u Trgovištu.

U dopisu medijima čiji je potpisnik upravo predsednik Odbora NS u Trgovištu, piše da se u narečenoj zgradi nalaze „preduzeća Trgovište IN, Turistička organizacija, Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, a tu je i prostor Kluba penzionera, kao i kancelarija Prekršajnog suda u Vranju“.

„U toj zgradi živi predsednik Skupštine opštine Kolić, narodni poslanik Nenad Krstić i predsednica opštine Miljana Zlatković. Čak i sam Kolić nije krio da se bavi rudarenjem, on je govorio na javnim mestima da je to njegov hobi. Niko nije tome pridavao značaj jer niko nije znao šta je rudarenje, pogotovo u malom mestu kao što je Trgovište. Kad je Kolić čuo da se mi raspitujemo šta on radi u toj zgradi, pre nedelju dana je, prema mojim informacijama, za dva sata iselio mašine iz zgrade. Videli su ga ljudi“, kaže za Danas Marko Krstić, predsednik Odbora NS u Trgovištu.

Prema Krstićevim rečima, prostor na potkrovlju zgrade je izolovan, „profesionalna ventilacija namenski je instalirana“ a, navodno, postoje i „sporni“ računi za struju.

„Bavljenje kriptovalutama u Srbiji, po Zakonu o digitalnoj imovini, nije nelegalno, ali u ovom slučaju jeste zbog prostora koji je predsednik Skupštine opštine koristio u pomenutoj zgradi, kao i zbog potrošnje električne energije koja je za taj posao abnormalno velika. Ako se Kolić bavio rudarenjem više od godinu dana o trošku i na štetu opštine Trgovište i svih građana zarad ličnog profita, bogaćenja i kupovine džipa od 30.000 evra, mi iz NS u Trgovištu zahtevamo od nadležnih institucija da preispitaju sve činjenice, a pre svega mislimo na to ko je plaćao račune za električnu energiju i koliki su bili računi, te da li je sva električna energija koja je utrošena plaćena po računima ili postoji mogućnost napajanja ispred satova za očitavanje struje“, piše u saopštenju Odbora NS iz Trgovišta.

Ako institucije „žele“ da rade, kaže Krstić, „ima tragova koliko hoćete“.

„Predstavnik Kluba penzionera mi se obratio i pokazao račun za struju na 150.000 dinara. U razgovoru sa jednim od penzionera saznali smo da on nije imao nikakve informacije o tome ko se i čime bavi u toj zgradi, jer penzioneri ne koriste prostorije već nekoliko godina. Najgore je to što se pored same zgrade nalazi policijska stanica, ali niko nije imao petlju da krene u istragu“, dodaje Krstić za Danas.

U saopštenju ove stranke se navodi da je najveći račun za struju u pomenutoj zgradi stizao „u prostorije Kluba penzionera koju penzioneri ne koriste“, kao i da lokalna NS „osnovano sumnja da su sve specijalizovane mašine bile priključene na vod, odnosno sat Kluba penzionera“.

„Očevici tvrde da su mašine bile zaključane i pod video-nadzorom, i da niko osim Kolića nije imao pristup potrkovlju. Kolić je, pre više od godinu dana, potkrovlje uređivao specijalnom izolacijom i profesionalnom ventilacijom kojom je održavana temperatura prostorije zbog velike količine oslobođene toplotne energije koju proizvode mašine“, zaključuje se u saopštenju NS.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari