Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, sredinom ovog meseca, odlukom prestoničke beogradske centrale, raspušten je po drugi put od svog osnivanja, u martu 1990. godine.
Prvi put Odbor DS u Kragujevcu „demontiran“ je u jesen 2000, uoči ondašnjih saveznih i lokalnih izbora, zbog sukoba unutar ovdašnjeg ogranka DS-a oko partnera za lokalnu izbornu utakmicu.

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, sredinom ovog meseca, odlukom prestoničke beogradske centrale, raspušten je po drugi put od svog osnivanja, u martu 1990. godine.
Prvi put Odbor DS u Kragujevcu „demontiran“ je u jesen 2000, uoči ondašnjih saveznih i lokalnih izbora, zbog sukoba unutar ovdašnjeg ogranka DS-a oko partnera za lokalnu izbornu utakmicu. Jedna grupa uticajnih demokrata zalagala se tada za izlazak na izbore u okviru lokalne koalicije „Zajedno“, činili su je još SPO i GSS, dok se druga „pragmatičnija“ priklonila nalogu Zorana Đinđića da svi odbori DS-a u Srbiji i na savezne i na lokalne izbore moraju da izađu pod firmom DOS-a. Kako je sukob bio nepomirljiv, Gradski odbor je raspušten, a pobedu je, naravno, odnela ona struja u ovdašnjem ogranku DS-a koja se opredelila za izlazak na izbore u okviru DOS-a. Tada je, zbog neposlušnosti i nepoštovanja stranačke discipline, iz DS-a najuren jedan od osnivača te stranke u Šumadiji Borivoje Radić, a sa njim u paketu iz stranke su otišli i mnogi drugui istaknuti funkcioneri i aktivisti DS u Kragujevcu.
Zanimljivo je da je tadašnjem rukovodstvu DS-a u Kragujevcu „svilen gajtan“ iz Beograda doneo ondašnji funkcioner, a današnji predsednik stranke (i države) Boris Tadić. Za razliku od jeseni 2000-te, kada je odluka o raspuštanju iskorišćena da se na vlasti u kragujevačkom DS-u učvrsti grupa poslušnih funkcionera i aktivista, ovoga puta DS u Kragujevcu demontirana je u potpunosti Odlukom Izvršnog odbora DS. Naime, u Kragujevcu su 15. jula raspušteni kako kompletan Gradski odbor, tako i svi opštinski odbori i ostali stranački organi. Za poverenika DS-a u Kragujevcu imenovan je Milan Popović, član IO te stranke i predsednik beogradske Opštine Zvezdara, dok je za njegovog pomoćnika određena Tanja Dokmanović, takođe član Izvršnog odbora DS.
Novoimenovani poverenik DS-a u Kragujevcu Milan Popović ovih dana nedostupan je javnosti, pošto je, prema nezvaničnim informacijama, ubrzo nakon raspuštanja ovdašnjih odbora i organa stranke otišao na godišnji odmor. Neposredno nakon 15. jula Popović je izjavio da je osnovni razlog za odluku o raspuštanju odbora DS u Kragujevcu skorašnja ostavka predsednika Gradskog odbora stranke Dragana Planića. Istakao je pri tom da rezultati ovdašnjih demokrata na majskim lokalnim izborima u centru Šumadije nisu bili povod za donošenje odluke o raspuštanju.
– Kragujevac je za Demokratsku stranku, kao jedan od četiri najveća grada u Srbiji, od izuzetnog značaja, pogotovo što ima tendenciju naglog razvoja i privredne eksplozije, koju očekujemo posle potpisivanja ugovora sa Fijatom. Uloga naše stranke je važna i zato sam imenovan za poverenika, kao čovek od političkog iskustva, da u roku od šest meseci pripremimo kvalitetnu skupštinu i održimo izbore kako bismo izabrali novo, kvalitetno rukovodstvo. Samo tako treba shvatiti ovu odluku, a ne kao nekakvu kaznenu ekspediciju. Uostalom, uradićemo i analizu onoga što se događalo u prethodnom periodu i videti rezultate, ali još jednom ponavljam da loši rezultati lokalnih izbora nisu razlog raspuštanja Odbora u Kragujevcu – naglašava Popović.
Nekadašnji funkcioneri DS-a, zatim sadašnji angažovaniji aktivisti te stranke u Kragujevcu, kao i upućeniji deo šumadijske političke javnosti, smatraju, međutim, da je citirana Popovićeva izjava diplomatski intonirana, te da stvarne razloge za odluku o raspuštanju svih odbora DS u centru Šumadije treba tražiti upravo u „onome što se događalo u ranijem periodu“, što je za posledicu imalo sve slabije rezultate demokrata na lokalnim izborima u Kragujevcu, a usled čega je doskorašnji predsednik Gradskog odbora Dragan Planić prosto bio prinuđen da podnese neopozivu ostavku na tu funciju.
Mnogi, ne bez osnova, smatraju da je posrtanje DS-a u Kragujevcu započeto neposredno nakon preuzimanja lokalne vlasti u gradu, u jesen 2000. U tim krugovima se, opet uveliko osnovano, ocenjuje da se DS, kao stožer tadašnjeg vladajućeg DOS-a, nije snašao na vlasti u centru Šumadije, opterećenog u to vreme agonijom „Zastave“ i ostale privrede, teškim komunalnim problemima, nasleđenim iz ranijeg perioda, kao i nezavidnom socijalnom situacijom u gradu.
Tadašnji gradski funkcioneri DS-a su, na primer, bez preke potrebe, aktivno, čak i znatno više no što se očekuje od lokalne vlasti, učestvovali u realizaciji odluke Vlade Srbije o dekomponovanju bivše Grupe „Zastava“, što je, između ostalog, dovelo i do toga da je maltene u jednom danu ovde bez posla ostalo blizu 15.000 „Zastavinih“ radnika. Usledili su potom i drugi potezi demokrata kako na lokalnom tako i na unutarpartijskom planu. Među njima je i onaj da je Gradski odbor DS u Kragujevcu prilikom izbora za novog predsednika DS-a, između Borisa Tadića i Zorana Živkovića, bio jedan od retkih ogranaka te stranke u zemlji koji se opredelio za ovog drugog (Živkovića). Istovremeno, gradonačelnik Kragujevca i bivši istaknuti funkcioner DS-a Vlatko Rajklović je, valjda, prvi i jedini gradski funkcioner tog ranga u Srbiji, koji je za vreme svog mandata u prostorijama Skupštine grada štrajkovao glađu, terajući tako inat grupi pobunjenih kragujevačkih radnika koji su u isto vreme i na isti način protestovali na platou ispred SG. Pored svega ovoga, ovdašnja javnost je smatrala i da je za vreme vladavine DOS-a (DS) malo toga učinjeno na prevazilaženju ekonomsko-privredno-socijalne krize u gradu, usled čega su demokrate ovde 2004. i izgubile lokalnu vlast.
Demokratska stranka u Kragujevcu, takođe se ocenjuje, nije se snašla ni u opoziciji. Naprotiv, nikako nije uspevala da pronađe prave načine i metode političke borbe protiv, od 2004. godine vladajuće Koalicije „Zajedno za Kragujevac“ i njenog lidera i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića. U nemogućnosti da se na pravi i politički profitabilan način suprotstavi Stevanoviću i njegovoj ekipi, ovdašnji funkcioneri i odbornici DS-a najčešće su pribegavali prizemnoj političkoj retorici, mnogo primerenijoj publici Srpske radikalne no Demokratske stranke. To je za posledicu imalo da je stranka na minulim lokalnim izborima ovde osvojila tek nekih 13 odsto glasova, dok je lista Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, dobila poverenje oko 40 odsto kragujevačkih birača. Kako prilikom sastavljanja poslaničke liste DS-a za Skupštinu Srbije nije bilo nikoga iz redova ovdašnjih demokrata, već su se na njoj našli mlađani Milan Vučković, ali kao predsednik Demokratske omladine i portparol DS-a Jelena Tivan (rođena Kragujevčanka, koja već duže živi i radi u Beogradu), to je dovelo do toga da je, ubrzo nakon izbora, predsednik Gradskog odbora Dragan Planić podneo neopozivu ostavku na svoju funkciju.
Pojedini istaknutiji aktivisti DS-a, koji žele da ostanu anonimni, za naš list kažu da je rad te stranke u Kragujevcu u minulih sedema-osam godina obeležen i unutarstranačkim nesuglasicama i sukobima, kao i nepravilnostima u kadrovskoj politici, čemu su ponajviše kumovali doskorašnji najistaknutiji funkcioneri i najagilniji odbornici te stranke u lokalnom parlamentu.
Zbog svega ovoga, jedan od osnivača DS Kragujevcu i Šumadiji Borivoje Radić, koji slovi za doajena šumadijske političke scene, tvrdi da je odluka o raspuštanju svih odbora i partijskih organa DS-a u Kragujevcu opravdana, ali i dobrano zakasnela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari