Da li je tužilaštvo krivo što nije sprečen teroristički napad vehabije? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana, povodom terorističkog napada na izraelsku ambasadu, izjavio da se sagledavaju eventualne greške bezbednosnih službi, ali da ih za sada nema i da bi da su se pitali BIA i MUP teroristi bili iza rešetaka, ali da one bez tužilaštva nisu mogli samostalno da postupaju.

Iz ove predsednikove izjave bi se moglo naslutiti da je on zadovoljan državnim bezbednosnim aparatom, ali da je tužilaštvo to koje je vezalo ruke službama da spreče delovanje terorista.

Međutim naš pravni sistem je takav da tužilaštvo zaista ima glavnu reč kada su u pitanju istražne radnje, ali policija, pa i BIA su ti koji prikupljaju informacije i dokaze koje su u obavezi da prosleđuju tužilaštvu kako bi ono moglo valjano da vodi istragu i da naloži da se preduzmu određene službene radnje.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović je sličnog mišljenja.

Ona za Danas kaže da je u fazi otkrivanja izvršioca krivičnih dela, odgovoran je MUP i BIA, kao i za obezbeđivanje dokaza.

„U toj fazi postupka ova dva organa moraju da obaveštavaju nadležnog tužioca, koji usmerava rad policije, radi prikupljanja što kvalitetnijih dokaza.  Te se postavlja pitanje, sta su i kakvo su činjenicno stanje predočili tužilastvu i da li je kvalitet dokaza bio takav, da je tužilastvo moralo bez odlaganja da reaguje u preduzme dalje mere. To je ono sto je opšte poznato. Detalji iz predistrage nisu poznati javnosti“, kaže Jasmina Paunović.

Da li je tužilaštvo krivo što nije sprečen teroristički napad vehabije? 2
Foto: Screenshot/YouTube/ Al Jazeera Balkans

Ona kaže da, ukoliko predsednik govori istinu, ostaje nejasno zbog čega lica nisu sprečena da izvrse napad, ako su prethodno praćena.

„Iz onoga što nam je, kao javnosti predočio predsednik, proizilazi da su MUP i BIA prethodno i blagovrememo prikupili dokaze, dovoljno za procesuiranje terotista. U tom slučaju ne vidim kako je tužilaštvo odgovorno“, navodi tužiteljka Jasmina Paunović.

Radovan Lazić, javni tužilac Tužilaštva za ratne zločine kaže da on nije taj koji treba da tumači Vučićevu izjavu već tužilaštvo koje je nadležno za ovaj slučaj.

„Komentar treba sa daju vrhovna tužiteljka Zagorka Dolovac ili Mladen Nenadić koji rukovodi tužilaštvom za organizovani kriminal. Nemam uvid u predmete Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je nadležno za terorizam, tako da je Vučić govorio o njima, a ja nemam predstavu na šta je konkretno mislio“, kaže Radovan Lazić.

Ono što je rekao tužilac Lazić mi smo i uradili.

Naša redakcija je Vrhovnom javnom tužilaštvu na čijem čelu je Zagorka Dolovac i Tužilaštvu za organizovani kriminal putem mejla uputila pitanje kako komentarišu izjavu Aleksandra Vučića „Da su se pitali samo Bezbednosno-informativna agencija ili MUP, ti ljudi bi odavno bili iza rešetaka“ i da li smatraju da je Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorno zbog toga što nije sprečen teroristički napad na izraelsku ambasadu ali odgovore nismo dobili.

Teroristički napad ispred izraelske ambasade se dogodio 29. juna i tom prilikom je ranjen pripadnik žandarmerije koji je čuvao ulaz u izraelsku ambasadu. Napadač je žandarma ranio samostrelom, pogodivši ga strelom u vrat, a žandar je službenim pištoljem usmrtio napadača.

Žandarm je istog dana operisan i trenutno se nalazi van životne opasnosti.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović iz Mladenovca. Za njega je utvrđeno da je konvertit, odnosno da je iz hrišćanske prešao u islamsku veroispovest. Bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a motivi napada koji je okarekterisan kao teroristički akt, još uvek nisu poznati.

Od 29. juna je na snazi „crveni bezbednosni alarm“ koji podrazumeva najviši stepen pripravnosti bezbednosnih službi. U svim važnijim državnim institucijama je pojačano prisustvo policije, kao i na velikim javnim mestima, gde se policajci mogu videti sa pancirima i dugim cevima.

Ministar unutrašnjih poslova je prvobitno rekao da će crveni bezbednosni alarm trajati do utorka 02. juna, ali je taj trok pomeren do kraja ove nedelje.

U međuvremenu je policija uhapsila još nekoliko lica za koja se sumnja da su imala veze sa napadačem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari