Da li je u Srbiji dostižna plata od 2.500 evra za lekare opšte prakse? 1Foto: Medija centar

Jedna stvar je izvesna, Danica Grujičić želi da menja stvari u domaćem zdravstvenom sistemu. Otkako je stupila na čelo Ministarstva zdravlja, ona gotovo svakodnevno izlazi u javnost sa predlogom kako bi nešto moglo da se unapredi.

Tako je nedavno, govoreći za televiziju Euronews, Grujučić naglasila da bi porodični lekari bili ti koji bi povratili poverenje građana u zdravstveni sistem i rešili mnogo više zdravstvenih problema na lokalnom nivou.

Kako su preneli mediji, ministarka zdravlja je istakla da se pravi plan po kome bi lekar opšte prakse imao platu 2.500 evra, kao što je to slučaj u Severnoj Makedoniji.

– Hajde da napravimo takvu formulu za zaradu za lekare opšte prakse da bude kao u Makedoniji, gde jedan ima dve i po hiljade evra platu – rekla je Grujičićeva za Evronjuz i ponovo objasnila da se zalaže za sistem primarne zdravstvene zaštite zasnovan na porodičnom lekaru, odnosno grupama od po tri, četiri lekara opšte prakse po kvartovima.

Predstavnici sindikata u zdravstvu pozdravili su ovakve planove, ali i izneli sumnje da bi plate zaista mogle da dostignu nivo koji spominje ministarka.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije naglašava da Informacija da lekari u Makedoniji imaju platu od 2500 evra nije u potpunosti tačna.

– Pojedini imaju tolike plate, ali ima i lekara koji imaju primanja od 1000 evra. Sistem koji spominje ministarka zdravlja je zapravo faza koju smo već prošli pre uvođenja kapitacije. Nažalost, pokazalo se da taj sistem nije radio kako treba. Lekari bi bili zadovoljni i da se primenjuju važeći zakoni o platnim razredima, po kojima bi osnovna plata lekara iznosila između 180 i 190 hiljada dinara, ističe Panić.

Da je došlo vreme da ponovo razmotri kapitaciona formula isplate zarada smatra i Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“.

– Naravno da bismo pozravili plate od 2500 evra, kada bi i sestre imale bar 1300, a nemedicinsko osoblje između 700 i 800 evra. Međutim, taj model ne donosi svima takve plate, pa i naše kolege i koelginice nisu baš najzadovoljnije, ističe Ilić.

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je takođe istakao da bi sindikat svakako pozdravio toliko povećanje zarada.

– NIje tajna da su lekarima, medicinskom osoblju uopšte, plate relativno male i da je to jedan od osnovnih razloga za odliv kadra u inostranstvo. Jasna nam je ekonomska moć zemlje u kojoj živimo, ali očekujemo značajno povećanje zarada, navodi Savić.

Ekonomista Milan Kovačević naglašava da ministarka Grujičić ima dosta dobrih ideja kada je reč o funkcinisanju zdravstvenog sektora, kao što su primera radi ona o uspostavljanju porodičnih lekara kao i ova o povećanju plata lekara opšte prakse.

– Njihove plate zaista jesu veoma male, ako se uzme u obzir važan posao kojim se bave, i svakako bi ih trebalo povećati. Kada će moći da bude dostignut nivo njihovih zarada o kojima ministarka Grujičić govori ne bih mogao da prognoziram. Ali da plate lekara treba da se povećaju, a isto važi i za prosvetu, je nešto što je apsolutno nesporno, navodi Kovačević.

Božo Drašković, profesor na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura naglašva da je dobra ideja da lekar ima platu 2.500 evra, ali to podrazumeva da imate lekare, ne samo opšte prakse, nego i specijaliste koji su spremni da rade svoj posao odgovorno.

– Mi već dve decenije ima dva paralalena zdravstvena sistema. Državni u kome se čeka po šest meseci, godinu dana na intervenciju i privatni u kome se sve plaća i gde intervencije obavljaju doktori koji su inače zaposleni u državnim zdravstvenim insitucijama. Sa povećanjem plata treba istovremeno i obezbediti da lekari pružaju usluge na odgovarajući način. Treba rešiti i problem odlaska lekara u inostranstvo i zato morate valjano da ih platite. Ali za tolike plate treba obezbediti dovoljno novca u budžetu, kaže Drašković, dodajući da nikada nije bila urađena analiza da li ima unutrašnjih resursa da se reorganizacijom podigne kvalitet usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari