Ozbiljan skandal prištinskih vlasti: Reakcije na zabranu ulaska patrijarha Porfirija na Kosovo 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju, gde se uputio u Pećku patrijaršiju radi početka godišnjeg zasedanja Svetog Sabora. Sagovornici Danasa saglasni su da je u pitanju ozbiljan skandal prištinskih vlasti, i da za zabranu kretanja ne postoji nikakav pravni osnov, već da je u pitanju politička odluka.

Ovaj potez prištinskih vlasti izazvao je oštre reakcije pretežno desničarske javnosti i provladinih tabloida, pa se i nova ministarka, do skoro opoziciona političarka, Milica Đurđević Stamenkovski oglasila o ovoj temi, ocenivši da je sprečavanje poglavara SPC da poseti Pećku patrijaršiju i prisustvuje početku redovnog prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, otvorena demonstracija sile nad srpskim narodom i njegovim svetinjama na Kosovu.

„Nasrtaj na ličnost patrijarha je nasrtaj na ceo srpski narod. Ovo je još jedan čin iživljavanja nad Njegovom svetošću, ali i nad svim Srbima na KiM, koji se nalaze pod svakodnevnom torturom Kurtijevog režima“, istakla je Đurđević Stamenkovski.

Crkva da pozove na mir

Sociolog Đokica Jovanović smatra da u ovom slučaju ne postoje verski aspekti, ali da je ovo ozbiljan skandal prištinskih vlasti.

– Pravo kritike je univerzalno i prištinska strana ima pravo da kritikuje ponašanje svakog građanina, time i patrijarha, ali zabrana kretanja a da ne postoji nikakva zakonska osnova je politička odluka. Jednako bih reagovao da su i nekom igumanu zabranili ulazak, kaže Jovanović.

Što se tiče reakcija naših vlasti on nije siguran šta će uraditi, sa obzirom da su nepredvidivi. Sa druge strane, moguće je da če građani reaguju.

– Bojim se da ovo ne dovede još većem zatezanju već zategnutog konopca između dveju zajednica i na Kosovu, a i u širem smislu. Sa stanovišta uspostavljanja kakvog takvog mira, meni je ovaj potez Prištine potpuno nerazuman, navodi Jovanović.

Takođe smatra da crkva treba, sa stanovišta jevanđeljske kulture, da izda saopštenje koje neće biti agresivno, odnosno koje neće dolivati ulje na vatru, jer će ponovo stradati oni koji su bespomoćni.

Jasna poruka da su Srbi nepoželjni na Kosovu

Advokat Jovica Todorović ocenjuje za Danas da je zabrana ulaska jednog verskog poglavara na teritoriju na kojoj se nalaze najznačajnija svetilišta i drugi verski objekti Crkve na čijem čelu je „čin nasilja i bahatosti, jedan necivilizacijski čin protivan načelima verske i etničke tolerancije i svim tzv. evropskim vrednostima, a posebno slobodi kretanja i slobodi veroispovesti“.

Dodaje da po svim važećim međunarodnim pravnim aktima, a tako je i faktički, vrhovnu vlast na Kosovu imaju u političkom smislu UN i Evropska unija, a u vojnom i bezbednosnom KFOR, odnosno NATO pakt.

– Ta teritorija je i pravno, i de jure pod svojevrsnim protektoratom međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je prenela pojedine prerogative vlasti na privremene institucije koje biraju pripadnici brojnije etničke grupe na toj teritoriji, odnosno Albanci. Međutim, međunarodna zajednica, UN, EU, NATO, pa i SAD, su odgovorni za sva činjenja i nečinjenja albanskih predstavnika kojima su omogućili da vrše vlast na Kosovu, navodi Todorović.

Ističe da je zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo jasna poruka da su na toj teritoriji nepoželjni i on, i Srpska pravoslavna crkva, srpski narod, i srpska država, ne samo za Albance i njihovu vlast koju personifikuje Aljbin Kurti, „već i za njihove patrone iz međunarodne zajednice“.

– Za nas, koji smo pravoslavni hrišćani po svojoj veri, i Srbi po svojoj nacionalnoj pripadnosti, koji pripadamo crkvi čiji je poglavar patrijarh Porfirije, to ima svoj emotivni i moralni značaj. Mi smo, kao vernici, s pravom povređeni. Vređanje i nipodaštavanje bilo čijih verskih, religioznih ubeđenja i osećanja, jeste jedan anticivilizacijski čin, ističe Todorović.

Dodaje da je religijski aspekt ove zabrane vređanje verskih osećanja vernika SPC, kako onih koji žive na Kosovu i Metohiji, tako i svih drugih zbog značaja kulturnog i veskog, odnosno duhovnog nasleđa naše crkve na toj teritoriji.

Todorović očekuje oštre, ali hrišćanske reakcije države Srbije i vernika SPC.

– Kada kažem oštre, ali hrišćanske, hoću da kažem da to treba da budu reakcije koje jasno izražavaju našu svest da su Kosovo i Metohija okupirani, i da je cilj okupatora proterivanje našeg naroda, pa i naše crkve sa te teritorije, a nikako pretnje upotrebom sile sa naše strane, i izjave mržnje, čak ni prema okupatoru, kaže Todorović.

Očekuje i promenu politike države u odnosima sa EU i SAD u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja podrazumeva nepristajanje na legalizaciju „otete teritorije“, i uzurpaciju našeg kulturnog i duhovnog, odnosno verskog nasleđa na toj teritoriji.

– Ako nije pošteđen srpski patrijarh, šta je ostalo za ljudska prava drugih Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ili za nas koji želimo da na Kosovo odemo, da tamo boravimo, da obiđemo naše svetinje? To je i dokaz da politika međunarodne zajednice u rešavanju Kosovskog pitanja nije iskrena i dobronamerna prema srpskom narodu, crkvi i državi, ističe Todorović.

SPC je saopštila da je „nerazumna i neprihvatljiva“ ova odluka vlasti u Prištini, a oglasio se i sam patrijarh. U saopštenju SPC navodi se da je patrijarh Porfirije sa sedmoricom arhijereja trebalo da u popodnevnim časovima doputuje u sedište SPC, manastir Pećku patrijarhiju, radi početka godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, ali da su ih na administrativnom prelazu Merdare zaustavili službenici „privremenih vlasti u Prištini“ i saopštili da im je zabranjen ulazak.

„Trebalo je da danas litirgiju služimo u svetoj Pećkoj patrijaršiji, ali su aktuelne vlasti u Prištini zabranile da uđemo u nju i zatvorile vrata za nas“, rekao je patrijarh Porftije, nakon liturgije koje je služio sa episkopima i mitropolitima iz Srbije i dijaspore.

On je naveo da su se arhijereji sabralli da u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju čine sve na „spasenje naroda Božijeg“.

„Zato smo sigurni da će se, po promislu Božijem, vrata Pećke patrijaršije otvoriti pre ili kasnije ne samo za nas već za sve ljude dobre volje“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kome je ranije zabranjivan ulazak na Kosovo?

Nakon Patrijarha, ulazak na Kosovo zabranjen je i glumcu Nenadu Jezdiću, kao i celokupnoj ekipi predstave „Knjiga o Milutinu“, kako je saopštio Zvezdara teatar, ističući da obrazloženja za takav potez nije bilo.

U septembru 2022. godine kosovska policija i carina zabranile su ulazak na Kosovo i Metohiju humanitarcima iz Bajine Bašte i Beograda Dimitriju Markoviću i Nenadu Jeremiću, odbivši da im obrazlože zabranu.

Godinu i po dana pre toga, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću takođe je zabranjen ulaz, uz obrazloženje da ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Predsedniku Кomisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću u decembru 2021. godine je na administrativnom prelazu Merdare kosovska policija zabranila ulaz na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari