Da li je Zdravitas iza koga je stala ministarka prosvete u skladu sa zakonom: Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca 1Foto: Z. S. M.

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca preporučuje nastavnicima da uopšte ne sprovode, niti da učestvuju u aktivnostima projekta Zdravitas dok se od strane nadležnih ne razjasne mnoge nepoznanice u vezi sa njegovim uvođenjem.

Kao što je Danas juče pisao predsednici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika zatražili su od ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović hitan sastanak u vezi sa početkom primene projekta Zdravitas, novom softveru za praćenje motoričkih sposobnosti učenika od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole.

Kako ističe Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevac oni su se povodom uvođenja programa Zdravitas oglasili još 25. septembra ali tada je njihovo obraćanje javnosti i medijima prošlo „ispd radara”.

Iz USPRK podsećaju da su sve osnovne i srednje škole u Republici Srbiji su dobile dopis koji je potpisala ministarka prosvete i u kome ih obaveštava kako su u obavezi da uzmu učešće u projektu pod nazivom Zdravitas. Reč je o projektu čiji je cilj provera i praćenje fizičkog razvoja dece i neposredno je vezan za zdravstveni sistem.

– Međutim, sam projekat je koncipiran tako da se od učitelja, odeljenjskih starešina i nastavnika fizičkog očekuje da u cilju njegove realizacije, koriste sopstvene i lične resurse, uključujući i slobodno vreme za odlazak u poštu, gde će čekati redove kako bi došli do svog određenog PIN-a, kako bi pristupili aplikaciji (podrazumeva se obaveznost posedovanja telefona), navodi Jevtić.

Da li je Zdravitas iza koga je stala ministarka prosvete u skladu sa zakonom: Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca 2
Da li je sam projekat iza koga je stala svojim autoritetom ministarka prosvete uopšte u skladu sa zakonom? – Milan Jevtić Foto: Z. S. M.

Još je osetljivije to, po njegovim rečima, što se od njih zahteva da u bazu podataka do 27. septembra ove godine unesu lične podatke učenika i njihovih roditelja, naravno, bez njihove saglasnosti o samom učešću njihove dece u projektu.

– Postavljamo pitanje Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti (i zdravstvenom stanju) da li se informacije o zdravstvenom stanju i uopšte medicinske informacije mogu tek tako deliti bez saglasnosti? Da li je sam projekat iza koga je stala svojim autoritetom ministarka prosvete uopšte u skladu sa zakonom?, nabraja Milan Jevtić za Danas samo neka pitanja na koja iz USPRK nisu dobili odgovore.

Zbog toga Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca preporučuje nastavnicima da uopšte ne sprovode, niti da učestvuju u pomenutim projektnim aktivnostima.

Takođe, zbog vega navedenog kao što je Danas sinoć objavio veliki broj prosvetnih radnika pobunio se zbog novih obaveza koje im nameće uvođenje ovog informacionog sistema, a neki su u subotu bojkotovali onlajn obuku za korišćenje softvera.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari