Strasti oko nedavne posete ministra za infrastrukturu Velimira Ilića Pirotu i dalje se ne stišavaju. Posle reagovanja opštinske vlasti, juče su se oglasile i pojedine političke stranke koje, kako naglašavaju, ne žele da budu nikakvi arbitri u međusobnim prozivkama između Ilića i čelnika lokalne vlasti u ovom gradu.

Strasti oko nedavne posete ministra za infrastrukturu Velimira Ilića Pirotu i dalje se ne stišavaju. Posle reagovanja opštinske vlasti, juče su se oglasile i pojedine političke stranke koje, kako naglašavaju, ne žele da budu nikakvi arbitri u međusobnim prozivkama između Ilića i čelnika lokalne vlasti u ovom gradu.
Ministar Ilić je tokom posete Pirotu, u susretu sa načelnikom pirotskog upravnog okruga Goranom Stamenovićem (DS), pored ostalog kritikovao opštinsko rukovodstvo u Pirotu, rekavši da „sa Opštinom Pirot nisu imali dobru saradnju i nije dolazilo do nekih kontakata sa određenim ministarstvima i Vladom“. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, inače nestranačka ličnost, sve to je demantovao, rekavši da su upravo mnogi projekti u ovom gradu realizovani u saradnji sa republičkim ministarstvima i Vladom.
– Ovo je jedina opština u Srbiji gde su parlamentarne stranke u opoziciji. Mi smo radili kao da to nije tako. Ne može da se pljuje po Vladi koju je narod izabrao. I ta lokalna vlast u Pirotu se konstituisala nekim kombinacijama, trgovinom, kupovinom odbornika. Mi je ne diramo, neka je, ali moramo da sarađujemo – rekao je pored ostalog Ilić tokom boravka u Pirotu.
Predsednik opštine je odgovorio da su ovakvi napadi „proizvoljne prirode“.
– Takve napade očekujemo i dalje jer smo u protekle tri i po godine pokazali da se na ovu lokalnu vlast teško utiče. Neću da komentarišem kako se dolazi u lokalnu samoupravu, da li sa protokolom koji prati ministra ili se pod stranačkom zastavom ide u manastir ili okrug. U proteklom periodu, u saradnji sa Vladom i Republičkim ministarstvima i evropskom agencijom za rekonstrukciju, rekonstruisali smo ulicu Nikole Pašića, izgradili arhiv, rekonstruisali mnoge lokalne puteve – rekao je Vasić.
Juče su se oglasile i neke političke stranke. Boban Tolić, predsednik pirotskog odbora SPO, stranke koja učestvuje u lokalnoj vlasti, izjavio je da je poseta ministra Ilića jedan od važnih događaja za Pirot.
– Verovao sam da dolazi ministar koji ima dosta para u svom ministarstvu i koji će moći da pomogne da Pirot uradi još neki projekat uz pomoć Vlade. Međutim, posle onoga što sam čuo u medijima blago sam zatečen i kao Piroćanac malo ponižen. Nisam očekivao da će ministar Ilić doći u Pirot, a da ne svrati kod njegovog glavnog domaćina. To me malo podsetilo na vreme od 1997. do 2000, kada su ministri dolazili kod načelnika okruga koji je bio „njihov“ a kod nas u opštini nisu hteli nijednom da svrate. Podela „naši i njihovi“ je tada bila možda logična, ali je sada to nedopustivo da ministar ne svrati u opštinu – rekao je Tolić.
Portparol Opštinskog odbora DSS Miroslav Lilić rekao je juče da je neprimeren način na koji su reagovali čelnici lokalne samouprave.
– Ovakav odnos prema ministarstvima i svojevrsni rat lokalne samouprave sa republičkim organima vodi Pirot u ćorsokak iz kojeg ćemo se teško izvući. Paradoks je da smo od opštinskih čelnika čuli da ministri ne znaju ništa, a sutradan su oni otišli u Ministarstvo finansija i prezentovali projekte. To je gotovo samoubilački potez iz kojeg će se ovaj grad teško izvući – rekao je Ilić u ime stranke koja je opozicija aktuelnoj lokalnoj vlasti u Pirotu.
Predsednik Izvršnog odbora Opštinskog odbora DS Sreten Savov rekao je da nije najprimerenije da se se ulazi u polemike koje je, sa nešto više diplomatskog takta, bilo moguće rešiti i na drugi način.
– Nije svejedno da li će pirotska opština održavati korektne odnose sa predstavnicima najviše republičke vlasti ili će, čak i kada to nije neophodno, po svaku cenu ulaziti u suprotstavljanje stavova – rekao je Savov u ime stranke koja je takođe opozicija lokalne vlasti.
Lokalnu vlast u Pirotu čine odbornici Koalicije za Pirot, SPO, dela SPS i SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari