Da li niška "Pčelica" daje više advokatima zbog tužbi njenih zaposlenih, nego za dečije igračke za 30 vrtića? 1Pčelica Niš: Foto V. Torović

Dečiju predškolsku ustanovu „Pčelica“ u Nišu tuže samo njeni zaposleni, a ona je za zastupanje pred sudom od 2020. godine jednoj advokatskoj kancelariji platila više od 6,5 miliona dinara, što je duplo više od godišnjeg budžeta za igračke za svih 30 vrtića u njenom sastavu.

„Godišnja nabavka igračaka i didaktičkih sredstava za javnu predškolsku ustanovu ’Pčelica‘, koja ima 30 vrtića i brine o 6.730 dece, iznosi oko 3.000.000 dinara“, rekao je izvor Danasa.

Pčelica“ nije odgovorila na pitanja Danasa koliko je advokatskih kancelarija zastupa, a nije negirala da je jedna kancelarija, Tanje Savić, od 2020. godine naplatila ili je pred izmirenjem ukupno 6.528.663,50 dinara.

Prema podacima izvora Danasa, „Pčelica“ je navodno ovoj kancelariji u novembru 2020. godine po osnovu zastupanja pred sudom isplatila 426.600 dinara, u maju 2021- 872.260 dinara, u julu 2021- 21.630.400 dinara, u avgustu 2022- 1.666.666 dinara, a u decembru 2023- 1.625.737,50 dinara.

U ovom mesecu je nastala obaveza od još 1.874.000 dinara, čije plaćanje predstoji.

U „Pčelici“ negiraju nezvanične informacije da je ta kancelarija gubila sporove protiv zaposlenih, navodeći da je od 2020. godine radnici vodili 40 sporova protiv ove ustanove, uglavnom zbog finansijskih naknada, od kojih je ona dobila 35.

Prema podacima „Pčelice“, od 2020. pravosnažno je pred sudovima okončano 35 sporova u korist te ustanove, iz kojih je zajedno sa sudskim troškovima naplaćeno oko 1.900.000 dinara, dok je pet sporova ustanova izgubila, i zajedno sa tim troškovima isplatila oko 800.000 dinara.

„Napominjemo da JPU ’Pčelica’ tužbama ne ugrožavaju korisnici usluga već isključivo pojedini zaposleni koji prethodno nisu ni pokušali da mirnim putem- medijacijom reše spor, iako im zakon na to daje pravo. Pritom, ’Pčelicu‘ tuži jedna grupa zaposlenih izmanipulisanih od strane ljudi koji ih koriste za svoje lične i političke borbe protiv ove vlasti i uprave Ustanove“, dodali su oni za naš medij.

U „Pčelici“ nisu precizirali koliko se godišnje izdavaja za nabavku igračaka i didaktičkih sredstava za celu ustanovu.

„Finansijska sredstva za nabavku igračaka određena su Finansijskom planom“, odgovorili su oni na takvo pitanje.

Na veb sajtu te ustanove nisu objavljeni njeni finansijski planovi, ali se na sajtu Grada Niša može nači podatak da je 2022. godine za „materijal za obrazovanje, kulturu i sport“ izdvojeno 3.400.000 dinara.

Gradsko pravobranilaštvo ne može da zastupa javna preduzeća i ustanove

Na pitanje Danasa da li je tačno da bi „Pčelicu“ pred sudom trebalo da zastupa Pravobranilaštvo Grada Niša, po Zakonu o pravobranilaštvu, a ne privatne advokatske kancelarije, ova ustanova je odgovorila negativno.

„Pravobranilaštvo Grada Niša, po Statutu Grada Niša i Odluke o pravobranilaštvu, zastupa organe Grada Niša, gradske uprave i Gradske opštine, a ne indirektne budžetske korisnike. Ustanova je zbog potrebe zastupanja pred sudovima prinudjena da angažuje advokata“, naveli su u „Pčelici“.

Prema Zakonu o pravobranilaštvu, članu 52, u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim nadležnim organima, a radi zaštite imovinskih prava i interesa, Pravobranilaštvo jedinice lokalne samouprave „zastupa jedinicu lokalne samouprave“, a ne i njena javna preduzeća i ustanove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari