Da li presuda iz Vrbasa znači da Vojvođani ne moraju da plaćaju neispravnu vodu 1Foto: FreeImages / Matthew Bowden

Sudska presuda u korist Božidara Caričića iz Ravnog Sela pored Vrbasa da Javnom komunalnom preduzeću Komunalac iz Vrbasa ne mora da plaća za neispravnu pijaću vodu može da predstavlja mogućnost i za građane drugih opština u Vojvodini koji već godinama nemaju ispravnu vodu za piće.

Da se izbore – ako ne za ispravnu vodu – ono barem da ne moraju da plaćaju neispravnu, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Pravni stručnjak Veljko Milić rekao je da bi stanovnici Ravnog Sela svakako mogli da upotrebe ovu presudu i izbore se da ne plaćaju vodu koja nije za piće.

Prema njegovim rečima, pored stanovnika Ravnog Sela, ovu presudu bi mogli da koriste i stanovnici drugih mesta u kojima voda nije za piće, uz oprez da sudovi ne moraju nužno doneti istu odluku, pošto sudska praksa u domaćem pravosuđu nije izvor prava, ali postoji težnja da se u sličnim sporovima donose iste presude.

U Zrenjaninu koji je već 15 godina sinonim za „grad bez vode za piće“, povodom presude iz Vrbasa prvi se oglasio Građanski preokret, koji je ocenio da je sudski epilog iz slučaja JKP Komunalac iz Vrbasa protiv Božidara Caričića „odlična vest“ i naveo da dalja primena ovakvog tumačenja zavisi najviše od hrabrosti sudija koji će odlučivati u sličnim sporovima.

„Samo obrazloženje presude je jednostavna istina koja se često prenebregava. Vodovod postoji da bi doveo vodu za piće do naših kuća i stanova, a pošto on to ne čini onda nema šta ni da naplaćuje“, kazao je za VOICE Dušan Kokot iz zrenjaninskog Građanskog preokreta. Dodao je da je važno da što više gradjana sazna za takve presude, jer su ohrabrujuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari