Da li Šešelj treba da ostane poslanik 1Foto: FoNet/SRS

Niko ko je osuđen za ratne zločine ne bi trebalo da učestvuje u političkom životu jedne normalne demokratske zemlje.

Ali Srbija je danas daleko od toga, pa iz tog razloga očekujem da se ništa neće promeniti u statusu Vojislava Šešelja u parlamentu Srbije, kaže za Danas Marko Đurišić, poslanik Socijaldemokratske stranke.

Pojedini sagovornici Danasa juče su tvrdili da je Šešelj 2014. godine ušao u parlament kao slobodan čovek na parlamentarnim izborima i da se tu ništa nije promenilo.

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, kaže za Danas da Šešelj naravno treba da ostane poslanik u srpskom parlamentu i da bi odluku Haškog tribunala, po kojoj je Šešelj osuđen na deset godina trebalo u Srbiji proglasiti nevažećom. Na pitanje ko odlučuje o daljem statusu Šešelja u skupštini, on odgovara da je to Administrativni odbor, ali na zahtev nadležnog suda.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović ocenjuje da nema nijednog razloga da lideru te stranke Vojislavu Šešelju bude oduzet poslanički mandat u parlamentu zbog osude za ratne zločine pred sudom u Hagu.

– On je slobodan čovek, i kao takav se kandidovao i izabran je za poslanika, nakon što se vratio iz Haga. Nikakvog osnova, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, nema da se njemu oduzme mandat, rekao je Šarović i dodao da je to možda želja nekih koji pokušavaju da uklone Šešelja iz političkog života Srbije, ali je ocenio da u tome neće uspeti, kao što nisu uspeli ni u tih 12 godina, koliko je on proveo u pritvoru u Hagu.

Šarović smatra da bi druga situacija bila da je Šešelj kao izabrani poslanik počinio neko krivično delo za koje bi bio bezuslovno osuđen na više od šest meseci zatvora, ali da to ovde nije slučaj. Prema njegovim rečima, u pitanju je nametnuta tema sa ciljem da se javnosti Srbije skrene pažnja sa činjenice da je Šešelj osuđen za ratne zločine u Hrtkovcima, iako na teritoriji Srbije nije ni bilo ratnih dejstava, niti je bilo više suprotstavljenih strana u sukobu.

LDP: Zločini činjeni i u Srbiji

Beograd – Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove Vojislavu Šešelju važna je jer potvrđuje njegovu ličnu odgovornosti i utvrđuje da je zapaljiv govor zločin protiv čovečnosti, a najvažnija je zbog toga što je sada i sudski dokazano da su zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji Srbije, konstatuje Liberalno-demokratska partija. Presuda Šešelju je prva presuda međunarodnog suda koja utvrđuje da su za vreme sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zločini počinjeni i na teritoriji Srbije, i predstavlja poslednji u nizu šamara srpskom društvu sa pozivom da se probudi i suoči se sa istinom o dešavanjima u Srbiji za vreme ratova devedesetih, navodi LDP. U saopštenju se govori o etničkom čišćenju Hrvata u Vojvodini, zločinima u Sandžaku, masovnim grobnicama širom Srbije i u predgrađu Beograda, zarobljeničkim logorima, prisilnom mobilizacijom, organizovanjem i osveštavanjem paravojnih formacija. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari