Da li smo zaboravili da budemo ljudi? (VIDEO) 1

U poslednje vreme sve češće se čuje glas žena, onih koje su doživele neko nasilje, nepoštovanje ili imale neprijatno iskustvo tamo gde nije trebalo da bude tako i zato je tema novog podkasta Danasa “Da li smo zaboravili da budemo ljudi?” inspirisana Milicom Filipović, ženom iz Šapca, koja je na Fejsbuku objavila svoje strašno iskustvo iz porodilišta Narodni front gde je na kraju sama, u toaletu, rodila mrtvu bebu.

Post Milice Filipović bio je inspiracija i novinarki Branislavi Antović Aleksić da napiše kolumnu za Danas pod nazivom “Nema veze majko, opustite se, biće drugo dete”, a nama da ženama i njihovoj borbi posvetimo epizodu podkasta u kojoj su gosti osim Branislave Antović Aleksić bili i novinarka i kolumnistkinja Danasa Snežana Čongradin i pravnik i aktivista za ljudska prava Mirko Medenica.

“Takve priče možemo da čujemo u poslednje vreme dosta, priče prepune nipodaštavanja, neprijatnih iskustava žena koja se nalaze u mestima koja bi trebalo da budu najbezbednija za njih i njihove bebe”, rekla je Antović Aleksić i naglasila kako je za nju pitanje više pitanje “kada ćemo”, nego da li ćemo postati ljudi, jer su žene slično doživljavale i pre 50 godina.

Mi se kao društvo konačno suočavamo, a kako je rekla, citirajući Mariju Ratković, koliko god da je loše sada, bolje je nego ikad jer konačno pričamo o ovome i pokušavamo da nađemo rešenje.

Aktivista za ljudska prava Mirko Medenica podsetio je kako se kod nas u društvu pravi jedna atmosfera nasilja i da u toj atmosferi koju kreira vladajuća struktura jedino što je bitno je snaga, koliko si jak.

“To tako funkcioniše, to je mehanizam održavanja na vlasti, a posledica toga jeste sve ovo, sveprisutno nasilje koje se odozgo spušta na dole i u društvu nasilja slabiji će više patiti. Da li su to žene, dece, migranti, neke druga grupacija oni su ti koji će patiti”, istakao je Medenica.

Novinarka Snežana Čongradin je podsetila na specifičnost društva u kojoj mi živimo i na našu blisku istoriju, drugačiju od ostalih zemalja na evropskom tlu.

“Tu nije reč samo o prošlosti, već i sadašnjosti jer mi na vlasti imamo garnituru koja je bila ratno-huškačka, imamo ministre koji su podržavali to da drugog treba ubiti zato što je drugačije vere ili nacije i posledica toga je ovo što živimo. Ne mislim da nam je teže nego što je ljudima bilo u poslednjih 30 godina, trenutno nam je dosta dobra zato što o tome mi danas i razgovaramo”, rekla je Čongradin.

Problemi su teški, kako je istakla, jer i posle 30 godina imamo na vlasti ljude koji su inspirisali na zločine, korupciju, tako da sada živimo posledice takvog vremena.

“Imamo privilegiju da o tome pričamo, a stvarnost je desetrostruko gora od one koju čujemo na društvenim mrežama”, naglasila je Čongradin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari