Da li su deca koja su primila povučenu BSŽ vakcinu bezbedna? 1foto FoNet Milica Vučković

BSŽ vakcina koju proizvodi Torlak povučena je iz upotrebe jer postoji sumnja da davanje ove vakcine ne bi proizvelo očekivani imunski odgovor odnosno da ne bi dovelo do očekivanog nivoa zaštite.

Kako je objavio portal nova.rs, koordinator za opoziv sa Torlaka, 15. marta ove godine, zatražio je povlačenje BSŽ vakcine zbog „sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani”.

– Očekivani imunski odgovor može biti nepotpun kod izuzetno malog broja pacijenata – navodi se u dokumentu.

Koordinatorka za opoziv Torlaka Sofija Beloica nije želela da odgovori na pitanja Danas o ovom slučaju rekavši da nije nadležna da daje izjave. Ona takođe nije znala na koga bi mogla da nas uputi za komentar ovim povodom.

Dnevni list Danas je i direktoru Torlaka Luki Dragačeviću uputio ovim povodom pitanja mejlom, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Da li su deca koja su primila povučenu BSŽ vakcinu bezbedna? 2I dok se čeka da odgovorni sa Torlaka objasne javnosti šta se desilo, stručnjaci sa kojima je Danas razgovarao ističu da bezbednost dece koja su u prethodnom periodu primila BSŽ vakcinu iz povučene serije nije nijednog trenutka dovedena u pitanje.

Jedino je moguće da jedan broj dece neće razviti onaj nivo zaštite koji bi se inače očekivao, te da neće dobiti karakterističan ožiljak na mestu davanja vakcine.

Konsultant za imunizaciju dr Dragoslav Popović objašnjva da Torlak sprovodi redovne kontrole na periodičnom nivou i kada se novi proizvod pusti u upotrebu.

Prilikom tih kontrola utvrđeno je da je broj bakterija opao, zbog čega je povučena cela serija.

– To je deo redovne procedure i dobro je da je Torlak ovako postupio. Deca koja su primila vakcinu iz ove serije neće imati posledice u smislu neželjenih reakcija. Može da se dogodi međutim da veći procenat dece od onoga koji bi se očekivao (a u slučaju BSŽ vakcine to je pet-šest odsto dece) ne razvije očekivani imunski odgovor. Ono što je sada važno jeste da roditelji dece koja su primila BSŽ vakcinu iz ove serije mogu da odu kod pedijatra i da se posavetuju. Zato je potrebno i da se pedijatrima dostavi jasno uputstvo da li postoje i koja su to deca koja bi trebalo eventualno ponovo da prime BSŽ vakcinu – navodi dr Popović.

On objašnjava da je u ranijem periodu davano više doza BSŽ vakcine i da to nije neobično.

– Treba znati da BSŽ vakcina štiti u ranom periodu od težih oblika tuberkuloze. Takođe ono što se sada zna jeste da davanje ove vakcine u ranom dobu povoljno utiče na razvoj imunog sistema – navodi Danasov sagovornik.

Upitan da li je ovakav vid problema sa BSŽ vakcinom incident ili nešto što se očekivano pojavljuje, dr Popović kaže da se BSŽ vakcina proizvodi po tehnologiji staroj više od 100 godina.

– Nije lako održati stalni balans duže vreme a da se vakcini ne dodaju supstance koje mogu da izazovu neke druge reakcije – navodi dr Popović.

Torlakova BSŽ vakcina bila je u fokusu javnosti i prošle godine. Naime zbog problema u proizvodnji ove vakcine Srbija je uvozila bugarsku BSŽ vakcinu jedno vreme.
U GAK Narodni front došlo je do greške prilikom davanja bugarske BSŽ vakcine kada je 400 beba umesto vakcine dobilO fiziološki rastvor.

Većina dece kasnije je vakcinisana normalno BSŽ vakcinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari