Da li su nas Kinezi preveslali sirote preko zlata

Borski bakar i globalno rudarenje

Ostavite komentar


  1. Odgovor na pitanje koje je postavljeno u zadnjoj rečenici nameće se sam po sebi. Nije u ptanju samo neznanje i u to sam gotovo 100% siguran.

  2. I ja imam jedno pitanje. Zasto ovaj clanak nije objavljen PRE donosenja odluke o strateskom partneru?

    1. Pisao je o tome mnogo i mnogo ranije gospodin Mihajlović, sadašnji predsednik pokreta Dosta je bilo, pa čak i govorio u Skupštini, ali to nije objavljivano u medijima osim na web. stranici Dosta je bilo. Pregledajte malo.

  3. Mozda je pravo pitanje, zasto nismo razvili ili iskoristili kapacitet da sami otkrivamo i eksploatisemo nalazista. Svako ko zavrsi rudarski fakultet odlazi u velike korporacije. Neko je otkrio nalaziste i pre 110 godina. Naucnik koji je otkrio nalaziste je ocigledno poznavao potencijal prostora jer je iz Srbije. Inace Srbija redovno angazuje konsultantske kuce iz velike cetvorke (KPGM, PwC…) za poslove na kojima gubi. Takodje, propisi su definisani tako da drzava unapred sebe stavlja u podredjen polozaj u odnosu na korporacije i u tom zadatom okviru deluju i finansijski konsultanti. Igra je unapred postavljena, mentalitet inferiornosti je tu, oni koji nas vode imaju dodatni osecaj inferiornosti jer su neobrazovani. Za sada u tom koktelu dobro jos i prolazimo.

    1. Bor je grad rudarenja sa potencijalom ležišta (prema ranijem strčnom istaživanju ) za nerednih 200 godina. Zlatne žice nisu ‚‚‚rupa na saksiji‚‚ već je poznato u Boru, pogotovo starim Boranima. Tadašnja tehnologija prozvodnje i prerade bakra nije uključivaja dubunska rudarenja na zlatnim žicama što je zahtevalo nove investicije. Bakara je bilo i više nego dovoljno za rentabilnu prozvodnju za domaće tržište i izvoz. E, sada si stani investitori ‚‚otkrili‚‚ postojeća nalazišta i dalja priča je poznata. Borski stručni i načni kadar niko nije pitao.

  4. Ne može 2,9% od 35 miliona tona da bude 900.000 tona, a 1,9% od iste količine (rude) 70 tona. Ne može nikako!

  5. Svaka čast MB za detaljnu analizu „slučaja“ RTB. Ukratko, prodati rudnik bakra i zlata je kao da prodajete državnu lutriju jer „pravi gubitke“. Ključno pitanje je šta rade ljudi od struke, koji su ovo sve znali, i koliki je domet članka ako ga ne prenesu RTS i ostale televizije sa nacionalnom frekvencijom.

    P.S: „35 miliona tona rude s 2,9 odsto bakra i 1,9 odsto zlata po toni (oko 900.000 tona bakra i 70 tona zlata)“. Ovi procenti i tone se ne slažu, pa proverite u čemu je greška.

    1. Dobro ste primetili. Procenat bakra je mislim dobar, ali se zlato iskazuje u gramima po toni, a ne procentima.
      Da je 1,9% procenata zlata u rudi istina, to bi bila svetska senzacija.

  6. Autor bi mogao malo da se raspita glede nekih stvari koje je naveo u svom pisaniju, sa čijom suštinom se u potpunosti slažem: sadržaj zlata se izražava u gramima po toni, što čini jedan 10.000 deo procenta. Sadržaj od 1,9% zlata bi predstavljao skandalozno bogato ležište. Kao drugo, država ne sklapa nikakav ugovor o istraživanju. Postupak dobijanja odobrenja za istraživanje ili eksploataciju je definisan Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i jednak je za sve.

  7. Nesposobnom rukovostu u firmama su doprineli u velikoj meri YUTI jer su sposobne stare i proverene direktore po svaku cenu POMERILI. A sada domino efekat je nezadrziv. Djikitu su to odmah ukazivali NEMCI ali Djiki i elita oko njega NIKDA se nisu bavili NEPOSREDNO privredom nego su samo teoretisali.
    Sada kusamo tu corbu. Ljuta corba i tesko je to lako promeniti.

  8. Lako je pričati razne priče šta se babi snilo a šta joj je milo.
    Pričate o potencijlu RTB Bor, pa bogate zapadne zemlje , USA sve znaju o Srbiji a ne o RTB Boru. Pa bogate zemlje hoće sve da uzmu a ništa da ne ulože. Pa što RTB Bor ne kupiše velike firme Amerike, Nemačke , Francuske, Engleske, što nam to niste objasnili.Naravno da uvek može bolje ali zašto se niste vi i ostali nazovi stručnjaci potrudli da dodjete u situaciju da o tome odlučujete. Koliko znam 12 godine su vaši stručnjaci odlučuvalii vidimo kako, a našli su u tih 12 godina i rešenje za RTB Bor.

  9. Ozbiljan clanak i ozbiljno novinarstvo. Svaka cast. Samo jos jedan primer kratkorocnog i egoisticnog razmisljanaja i nekompetentnosti vlade.

  10. Ako je Zidjin, kao vlasnik RTB-a, pazario Nevsun, a sa njim i nalaziste Cukur Peki, to znaci da ce bogata ruda iz Cukur Pekija da se preradjuje u RTB-u, a posto je RTB-Bor sad 1/3 srpski znaci da ce 1/3 profita da ostane Srbiji. Da je ostala onakva pozicija Kanadjani su mogli svu rudu da izvoze ne preradjenu i RTB bi opet tavorio sa rudom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.