Da li su Njegoš i Kiš mrzitelji muslimana?

I školska lektira u "igri" za novo BNV

Ostavite komentar


  1. Koja je ovo banana država, „Bošnjaci“ imaju nastavu na „bošnjačkom“, iako taj jezik ne postoji, nego je zapravo isti kao i srpsko-hrvatski uz dodatak nekoliko turcizama i lokalizama. Zbog čega se u školskom programu ne priznaje naučni princip, nego se u nastavu maternjeg jezika (recimo da je to politički podoban naziv) uvodi politika?

    Pri tom se pozivaju na mržnju prema „Bošnjacima“ u ovim delima, iako je „Bošnjačka“ nacija izmišljena pre dvadeset godina za potrebe izjednačavanja religije i nacije u južnoslovenskim narodima, te je sasvim izvesno da u njima nema niti može biti pomena „Bošnjaka“. Gomila apsurda.

    1. Mozda su se naljutili zato sto smo ih ubijali tri godine. E jesu neki, ne znaju za salu.

    2. Не постоји ,,Бошњачки језик,,.Они су га из политичких разлога назвали ,,Босански,,. Замолио бих те да не вријеђаш Србију.Бори се за њу.Бори се оловлом и консзруктивном причом.

  2. Ako je mržnja reći istinu, ako je mržnja govoriti o muslimanima kao konvertitima, koji su u jednom vremenskom razdoblju, vremenu terora, stradanja i prisile, prešli u veru okupatora, odnosno u Islam, onda su Njegoš i Kiš neverovatni „mrzioci“ muslimana. Samo, muslimani zaboravljaju, da „glasonoša“ nije kriv već da uzroke treba tražiti na drugom mestu.

  3. Sačuvaj bože!
    Džudža zadužena za obrazovanje neće Kiša jer nije bošnjak.
    Konjino, dabi somino!
    Još je ovaj Kačapor i razuman kad kaže da Njegoša treba učiti na fakultetu. Kad je čovek već zreo, pa može sam da snosi posledice za svoje gluposti.
    Da mi je samo znati kad će već jednom kraj srednjem veku na Balkanu, da bar deca odahnu.
    Što reče jedna gospođa nedavno: Srbija (ja bih ipak rekao, sve države bivše Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije) je rupa bez dna. Jer nemoguće je da ovoliko dugo padamo.
    P. S.
    Znam da nećete objaviti ali morao sam da olakšam dušu.

  4. Kad poluoismeni nacionalisti i verski fanatici poput Zukorlića počnu da tumače jednog Kiša, koji je govorio o totalitarizmu , svakom, pa I onom vezanom za religiju, to izgleda ovako. Danas su takvi najglasniji. Ignoranti, agresivni, ostrašćeni..

  5. Opet, ‘standardni bosnjacki problem broj 1’ … identitet!? Njegos, koliko znamo ‘ne istrazuje’ ni Turke ni Muslimane nego Poturice. Ko li su oni? Bezanje od stvarnosti, cinjenica i svog porekla ih nece nikuda odvesti. Nego, … kako li se na spisku ‘mrskih’ nisu nasli najveci ‘antimuslimani’ od svih: Mesa Selimovic i Ivo Andric?! Mnogo je zeznuto kada je jedini pisac priznat od Bosnjaka onaj koji je napisao Kuran.

    1. Ko je napisao Kuran, Dragutine?
      P. S.
      Da me pogrešno ne razumeš, zabole me opanak za sve „svete“ knjige, pa i gore pomenutu, nego pitam zbog dece.
      Ne moje, naravno.

      1. Аллах и Мухамед нису имали никакве везе са Кур’аном или исламом.
        Кур’ан и ислам створио је Абдул Малик у 8. веку који је био калиф од 685-705 – велики арапски реформатор.
        Абдул Малик узима и ствара Идентитет за Арапе.
        Абдул Малик назива ко ће бити пророк.
        Абдул Малик креира први Куран у 8. веку.
        Абдул Малик Представља име Муслиман.
        Абдул Малик Представља име Ислам.
        Све почиње са Абдулом Маликом у 8. веку.
        200 до 300 година након Мухамедове смрти, Кур’ан је направљен.
        Имамо биографију Мухамеда у 9. веку.
        Не постоји потпуни рокопис од 7. века, појављују се тек у 8. веку.
        70% Курана позајмљује списе из јеврејских писања и хришћанских сектора и све се слаже са западним учењима.
        У Кур’ану нема мирних стихова.
        Мухамед никада није био о миру. Убио је, силовао и пљачкао свуда где је ишао.
        20% муслиманских научника чак и не разумеју Куран.
        Куран нема потпуне приче, само у Сура 12, о Јозефу, приче не почињу, приче се не завршавају. Нема прелазне фразе од приче до приче. То је збуњујуће. Библија има смисла.

        П.С.
        Надам се даћете објавити.

        1. Možda su baš zato muslimani uvek u pravu i nikada nisu u krivu?! Nikada jedan musliman neće podržati stranu nemuslimana, ma kako taj „nevetnik“ bio u pravu. Čak i kada smo gledali one glavoseče u narandžastim odelima, kako se bave najmonstruoznijim zločinima, niste čuli horsku osudu „poštenih“ muslimana. Njihove priče bez početka, bez „razrade i zaključka“ mogu da se biraju i tumače uvek onako kako muslimanima odgovara. Redjaju se Sure, koje jedna drugu potiru tako da se za svaku priliku može pozvati na odgovarajuću i biti u pravu a, u sledećem koraku, za istu stvar na onu koja negira prethodnu?! I tako unedogled.

          1. Ima jedna Džonijeva pjesma. Naslov joj je „Daleko od istine“
            Nekako sam od sebe dolazi mi prvi stih.
            Duboko preporučujem: poslušati i prepoznati se.

      2. Da nije Isus Nazarecanin?! Ne, … cekaj, … on je napisao Toru, … ili to behu Vede, … ne znam vise. :)))))) Pitanje i je bolje od mog odgovora …

    2. Teško je odrediti šta bi neka školska lektira morala da sadrži, kažu i sam Kiš se njih grozio, ali čudi me šta to njemu nađoše, pobogu, pa on je kritikovao totalitarne sisteme, aman, pisao o staljinizmu holokaustu, grozio se i nacionalista, jesu li oni njega uopšte čitali.

  6. Окренуо бих питање. Да ли су муслимани мрзитељи неверника? Читао неко куран?

  7. Podnaslov „Gorskog vijenca“ je „Istraga (istrebkjenje) poturica“.
    Dalje objasnjenje nije potrebno. PS. Za dezurne botove, ja sam Kragujevcanin poslednjih osma generacija, Srbin.

    1. Danas niko ne zamera muslimanima što su se u jednom vremenskom periodu oportunistički prilagodili i prešli u veru okupatora. Danas, čini mi se, samo muslimani zameraju onima koji nisu poput kameleona hteli da menjaju boje, zastave i veru. Po nekoj izvrnutoj logici, kojoj, nažalost, podležu mnogi „plitki“ mozgovi, Srbi i Crnogorci, koji su ostali čvrsto uz svoju veru i naciju predstavljaju divljake i ruralne tipove bez ikakvih civilizacijskih vrednosti?! Podnaslov „Gorskog vijenca“ jeste „Istraga poturica“, što ne znači „pod obavezno“ i istrebljenje ali, to je bilo takvo vreme. Bilo je vreme „trebljenja“ gospodine sa registarskim oznakama.. Da nisu istrebljeni i proterani Turci sa ovih prostora, Srbi i Crnogorci ne bi postojali. Bili bi „istrebljeni“. Poturice su u to vreme smatrane gorima od Turaka, što je u situaciji „biti il ne biti“ sasvim normalan pristup. Pa i u Drugom svetskom ratu su „trebljeni“ saradnici okupatora pa niko nije zabranio priče o sedam neprijateljskih ofanziva i hrabrosti boraca NOB-a, zar ne? Znam kakav ste Srbin, čim ste se pohvalili sa onih osam generacija?! Nego, uzmite Vi ponovo „Gorski vijenac“, u mislima se vratite u vreme turskog zuluma, u vreme „Ćele kule“, nabijanja na kolac i seče glava potom, zamislite sebe i svoju porodicu u tom vremenu, pa se javite.

      1. Necu da ulazim u polemiku. Prvo, zato sto ste nevaspitani i vredjate bez razloga i osnova. Sta vam znaci: „gospodin sa registarskim oznakama“? Svako ima pravo da bira svoj „nik“. Moj oznacava odakle sam i time se ponosim. Za Vas nisam siguran da Vam je to pravo ime i prezim, sto me se u sustini i ne tice. Uostalom, rekoh svako ima pravo da bira svoj nik. Drugo, neobrazovani ste. „Istraga“ znaci istrebljenje, makar su nas tako ucili u I Kragujevackoj gimnaziji (najstarijoj u Centralnoj Srbiji).

        1. Šta ste hteli da kažete upotrebivši izraz „najstarija gimnazija“? Da li to znači da su svi polaznici ove škole pretplaćeni na pamet i obrazovanje? Verujem da tu najstariju gimnaziju u „Centralnoj Srbiji“, sve više pohadjaju ljudi koji je nisu dorasli gradivu predvidjenom za tu srednju školu. Istraga je istraga gospodine, a istrebljenje istrebljenje, i dobro se zna šta je pisac hteo da kaže. Oni koji imaju suprotno mišljenje od Vas, a pripadaju istom soju ili sloju ljudi, mogli bi da tvrde kako se radi o nekom naučnom istraživanju a ne borbi protiv Turaka i domaćih izdajnika.

  8. „Mi smo se izborili za celokupnu nastavu na bosanskom jeziku…“
    Који је то бошнјачки језик, мајке ти? Је ли твоја изјава у горњем тексту превод са тог бошњачког језика?
    Наш регион је јединствен у свету по броју измишљених језика!

  9. Господа овим признају своје српско-православно порекло! Његош пише о потурицама – СРБИМА који су променили веру. Нема Бошњака, ваљда Његош то зна, то је његово време … Е, ако је господа погођена тиме, јасно признају да су потурице – Срби који су променили веру.
    Ако нису бивши православни Срби, што би се вређали кад Његош не пише о њима!?!
    Нешто ту не држи воду.

  10. Ma vazno je da Srbi znaju tudju brigu brinuti. Kad neko pocne brinuti njihovu oni su najveci, najbolji, znaju sve o Kuranu, Islamu, onomu sto vrijedja drugog i … Hajde, bre, sto niko ne uzima druge zabranjene knjige, filmove, umjetnicka djela na kome se izvrgavaju drugacijim pogledima hriscanstvo, judeizam, katolicizam ili neke druge istorijske vashke kao partizanstvo, chetnistvo ili ustashtvo. E onda ima zabranjenih ili nezeljenih knjiga i filmova. Pa gospodo Srbi, da vam ja preporucim sta iz ustashke biblioteke za vashe sinove i kceri, recimo u osnovnoj skoli. Eto, vi se ne bunite.

  11. Nego šta nego da su otvoreni neprijatelji muslimana koji su svojim piskaranjem doprineli uništavanju mnogih nevinih života, medju kojima su bile žene, deca i nemoćni.. Zašto niste naveli nijedan citat u vašem tekstu od obojice gde pišu o islamu, pa neka čitatelji sami presude? Nego filozofijom negirate činjenice!

  12. Ma trebalo su da vole okupatora koji ih nabijao na kolac uzima decu jebao zenu jedino nije imao Danas da ga ubedjuje kako je to demokratska tekovina. E moja Srbijo bedna li si. Danas trula elita za dobre pare bi svoj Anus nabila na kolac.

  13. Nema relevantnih istorijskih podataka da se tzv. istraga, u razmerama datim u G. vijencu, zaista i dogodila. Istraga je Njegoševa stvaralačka fikcija, u kontekstu nabujalih oslobodilačkih nastojanja podstaknutih romantičarskim zanosom za svim onim što je narodno, kao i svuda u Evropi. Treba pročitati Njegoševa pisma iz kojih se vidi kakav je bio njegov odnos sa, npr, begom Gradaščevićem, iz Bosne, Bib Dodom iz Albanije i dr., u smislu zajedničke borbe protiv turske dugotrajne okupacije. Jedno je Njegoš kao romantičarski pesnik a drugo Njegoš kao vladalac i čovek svog vremena.

  14. Kao diplomirani sociolog pročitala sam mnogo filozofskih dela ali je za mene Gorski vijenac bio i ostao najveće filozofsko delo. Tako da ako u dvadeset prvom veku nemate drugi posao uzmite pa mlatite praznu slamu. Stvarno nemam ništa protiv islama,niti muslimana ali Bošnjak,nit je bilo niti može biti nacija,niti su Njegoš i Kiš sanjali da će postojati ta nacija zato nemojte lečiti komplekse na ovim velikanima.Manite se više gluposti i širenja mržnje,čuj bošnjački jezik? Ako ste Turci,koji su inače divan i karakteran narod,onda pričajte turski ali daleko ste od njih,ne samo teritorijalno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.