Da li vas možda neko prati bez vašeg znanja? Kompanija Apple radi na tome da vas zaštiti, a potencijalno vam donosi i zaradu 1Foto: Shutterstock/ArliftAtoz2205

Apple uvodi nove funkcije pristupačnosti poput praćenja oka, muzičkih haptika i vokalnih prečica, čime nastoji da učini iPad i iPhone pristupačnijim za korišćenje osobama sa invaliditetom. Ove inovacije imaju za cilj unapređenje navigacije, doživljaja muzike i prepoznavanja govora, ali nisu jedine koje očekujemo.

Jedna od novih funkcija koja s razlogom zaslužuje pažnju, jeste saradnja kompanije Apple sa Google-om. Nova funkcija ima svrhu da obaveštava korisnike na iOS-u i Android-u o korišćenju Bluetooth uređaja za praćenje bez njihovog znanja ili saglasnosti. Ova saradnja između Apple-a i Google-a ima za cilj ublažavanje zloupotrebe uređaja dizajniranih za praćenje i uveća bezbednost svojih korisnika – čemu se mnogi raduju, naročito zbog prisutnog nepoverenja dela javnosti ka pojedinim namenama novih tehnologija.

Sem toga, Apple donosi i virtuelnu realnost putem Vision Pro slušalica, i poboljšanje svog virtuelnog asistenta – Siri, za koji se smatra da je zaostajao za konkurencijom. Za unapređivanje Siri, sklopljen je sporazum sa OpenAI-jem o integraciji mnogima poznatog ChatGPT-ja u iOS 18 operativni sistem, a novi patenti o baterijama pokazuju Apple-ovu nameru da unapredi trajanje i efikasnost svojih uređaja.

Uspešne inovacije ne donose kompanijama prihod samo kroz prodaju unapređenih novih generacija proizvoda i usluga – već i kroz porast vrednosti akcija kompanije, i ulaganja investitora u njih.

Kako trejderi trguju cenama akcija, možete savladati uz KapitalRS-ov priručnik, koji odmah možete preuzeti OVDE.

Zbog ovakvih razvoja od Apple-a, investitori su zanemarili i nedavni pad prihoda kompanije. Iako im je prodaja opala – ukupna za 4%, a iPhone-a za 10%, usluge su im postigle rekordne rezultate. Uz to, Apple-ova investicija u generativnu veštačku inteligenciju je potencijalno ključan potez za budućnost kompanije, jer je je gotovo izvesno da će AI-fokusirane funkcije u budućim iPhone-ima doprineti povećanju prodaje – kao što se pokazalo sa Samsungom.

Uprkos Apple-ovom kašnjenju u trendovima poput 5G mreže, očekuje se da koliko već od 2025. i nadalje, Apple može uhvatiti korak i ući u vođstvo na tržištu pametnih telefona sa veštačkom inteligencijom. Sa daljim mogućnostima nadogradnje uređaja i njihovih funkcija koje omogućava ova tehnologija, mnogi analitičari već predviđaju povratak iPhone-a na uzlaznu putanju, te se javlja i obnova i rast u interesovanju investitora za Apple-ove deonice.

Ukoliko ste i sami zainteresovani za investiranje, želite da znate kako funkcioniše trgovanje, ili ste radoznali u pogledu Apple-ovih deonica, imamo za vas priručnik Kako trgovati cenama akcija NA POKLON. Preuzmite ga OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari