Da li znate istinu o jajima? 1

Iz etičkih, ekoloških i zdravstvenih pobuda, ali i zbog dobre klope, veliki broj ljudi širom sveta prelazi ili u svoj jelovnik uvodi vegansku hranu, dok poneki prosto vole da eksperimentišu u kuhinji.

Zato vegan kuvarice za Danas na „trpezu“ postavlja recepte koje nećete naći u tradicionalnim kuvarima.

Istovremeno, povodom velikog hriščanskog praznika Uskrsa, koji poziva na nenasilje, Vege zajednica bavi se temom „Uskrs bez jaja,“, tačnije, – živim bićim koja u prazničnom periodu, zarad profita, industrija svirepo eksploatiše.

Da li znate istinu o jajima? 2Naime, u novembru 2019. godine udruženje Vege zajednica, iz naše zemlje, priključilo se koaliciji od preko 60 udruženja: Open Wing Alliance (Alijansa otvorenog krila), koju je pokrenulo udruženje The Humane League iz Amerike.

Prema rečima Jelene Disić i Marine Janković, aktivistkinja i koosnivačica Vege zajednice, u martu ove godine, Vege zajednica je počela sa radom na kampanji „Slomimo kaveze“, a čije su koordinatorke upravo ove dve aktivistkinje.

Akcijom „Uskrs bez jaja“ one informišu građane o problemima u industriji jaja, jer, kako kažu, veliki broj ljudi nije ni svestan koliko je ova industrija surova.

– Velike i male korporacije imaju moć da poboljšaju život milionima životinja samo jednim korakom – reformom svoje politike poslovanja. Kroz direktne pregovore sa kompanijama naš tim podstiče promene – oslobađanje kokošaka iz baterijskih kaveza, koje će značajno umanjiti patnju životinja, okončavanjem najokrutnijih standardnih praksi na farmama i u klanicama – ističu koordinatorke.

Aktivistkinje ukazuju da je u našoj zemlji trenutno najzastupljenije držanje kokošaka nosilja u konvencionalnim baterijskim kavezima, iako se ovaj uzgoj izbacuje iz upotrebe širom sveta.

– Čak 95 procenata proizvodnje jaja u Srbiji odvija se u baterijskim kavezima. Ovi uslovi podrazumevaju nemogućnost pomeranja iz kaveza u kojem se obično nalazi četiri do šest kokošaka, pri čemu je predviđen zakonski prostor za svaku kokošku 23 puta 24cm, što nije veće od papira formata A4 – konstatuju njih dve i ukazuju da u takvim uslovima kokoške ne mogu da se pomeraju, niti da rašire krila.

Takođe, one sve vreme stoje na žicama koje im stvaraju trajne povrede nogu.

– Kokoške se nalaze u velikim halama bez prozora, prvi i jedini put kada vide svetlo jeste pri odlasku u klanicu sa oko 90 nedelja života, iako u prirodi mogu da žive pet do osam godina – naglašavaju Disić i Janković, svesne da će proces emancipacije trajati dugo, ali u želji da na sve dostupne načine smanje patnju koju životinja trpe svakodnevno.

Na društvenim mrežama kampanje one edukuju posetioce informacijama o ustaljenim, brutalnim praksama u ovoj industriji.

– Jaja iz alternativnog beskaveznog uzgoja takođe sa sobom nose ogroman broj žrtvi, počevši od muških pilića koji su ekonomski neisplativi za tu industriju, te odmah nakon rođenja bivaju živi samleveni ili ostavljeni da se guše po nekoliko sati – objašnjavaju koordinatorke ukazujući da je jedini način da se ta brutalnost trajno zaustavi – prestanak konzumiranja jaja.

One dodaju i to da hibridi kokošaka nosilja, koji se trenutno uzgajaju u proizvodnji jaja, u proseku snesu oko 300 jaja godišnje.

– Radi poređenja, bitno je znati da je početkom 1900. godine prosek bio oko 120 jaja. U ovaj proces ulaze sa četiri i po meseca, oko 19–20 nedelja starosti. Važno je napomenuti da nošenje jaja kao samostalna aktivnost, odvojena od davanja života, nije prirodna pojava kod ptica – konstatuju iz Vege zajednice.

Za one koji za Uskrs žele da spreme obrok „bez nasilja“, Danas za prazničnu trpezu izdvaja sledeće recepte:

Praznično vegansko pečenje

Recept Olivere Rosić, autorke zbirke recepata „Presno Gurmanski“

Da li znate istinu o jajima? 3

Potrebni sastojci:

  • Brašno od leblebije BESAN, 250 gr
  • Okara 500 gr (ostatak od spravljanja sojinog mleka – kuvana mlevena soja; umesto nje, možete upotrebiti i kuvano sočivo)
  • 6 kašika mlevenog zlatnog lana za pripremu (veganskih) „jaja“
  • 2 kašike psilijuma
  • 4 kašike dimljene paprike
  • 1 kašičica kajenske paprike
  • Pola kašičice sveže mlevene mešavine začina za pečeno meso
  • Jedna vezica svežeg peršuna
  • Mladi beli luk, struk,
  • Mladi crni luk 2 struka
  • Pola kašičice crne himalajske soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 dcl mineralne vode
  • Pola kašičice kumina
  • 4 kašike sušenih vrganja u prahu
  • 2 ili 3 kašike Shoyu sosa ili po ukusu

Priprema:

Četiri kašike lana sameljite, i dodajte mlake vode – dobro promešajte mutilicom za jaja, i ostavite da odstoji nekih 15 do 20 minuta.

Lan možete da ostavite i u zrnu, nesamleven, bitno je da ga prelijete mlakom vodom, i da ga ostavite da stoji, kako bi krenuo da želira, a rezultat je konzistencija približna belancetu jajeta, koje će biti izvrsno povezujuće sredstvo budući da u smesu ne dodajemo nikakvo glutensko – lepljivo brašno.

U prigodnu posudu za mešanje izručite odmereno brašno od leblebije i sve ostale suve sastoke: so, začine, dimljenu papriku, začin za pečeno meso i dobro promešajte. Odmerite 500 g kupovne okare ili ako sami pravite sojino mleko, okare od cedjnja mleka.

Da li znate istinu o jajima? 4

Ja okaru dobijam kao poklon, prilikom kupovine tofua od firme „Uljarica“. Inače, okara je osatatak koji se dobija kada se kuva i melje soja i zatim proceđuje sojino mleko – dakle, to je kuvana, mlevena soja.

Ako ne želite da u receptu koristite soju, upotrebite kuvano i mleveno sočivo, kao idealnu i veoma ukusnu zamenu.

Peršun i mlade, prolećne lukove sitno naseckajte.

Sada pomešajte luk, peršun, okaru, šolju mineralne vode, maslinovo ulje i „umućena jaja“ od lana, i dobro mešajte drvenom varjačom tako da dobijete kompaktnu masu.

Ostavite masu da odstoji da svi sastojci i ukusi sjedine, i da masa postane dovoljno kompaktna i lepljiva.

U pogodnu keramičku tepsiju “Sač”, sa poklopcem, stavite po želji pek papir.

Od paketića tofua formirajte unutrašnji sloj za rolat, (kao kada domaćice stavljaju tvrdo kuvana jaja u rolat od mlevenog mesa) a zatim ga obložite smesom, tako da formirate lepu “veknu”.

Smestite veknu u sač, premažite maslinovim uljem i mešavinom vode i shoyu sosa. Stavite da se polako peče. Kada je pečenica gotova, ukrasite je svežim seckanim svežim peršunom i obavezno grančicom svežeg ruzmarina ako vam je dostupan, ruzmarin daje posebno lep ukus ovom pečenju!

Kada se malo prohladi, oštrim nožem secite kriške pečenja i služite sa povrćem skuvanim na pari i dosta salate.

Pašteta od pasulja i indijskih oraha

Recept Snežane Milovanović, predsednice UdruženjaSloboda za životinje

Sastojci:

  •  250 gr kuvanog belog pasulja,
  •  80 gr namakanih indijskih oraha,
  • 4 kriške i 50 gr soka cvekle iz tegle,
  • kašičica soli,
  • 2 čena belog luka,
  • 2 kašike kokosovog ulja.

Priprema:

Sve dobro izblendati. U 150g ključale vode dodati kašiku agar agar alge pa ukuvati i dodati bibera u zrnu. Pomešati sa blendanim sadržajem i usuti u činijicu da se ohladi.

Vegansko sočivo sa pirinčem

Recept Olivere Rosić, autorke zbirke recepata „Presno Gurmanski“

Da li znate istinu o jajima? 5

Sastojci:

  • 1/2 šolje integralnog pirinča
  • ½ šolje zelenog sočiva
  • 1 paprika babura
  • ½ ljute paprike
  • Kašičica asefetide
  • Kašičica celerove soli
  • ½ kašičice himalajske soli
  • 1manja tikvica
  • 2 srednja paradajza
  • Pola paketića belog tofua
  • Ulje od koštica grožđa 4 kašike
  • Pola kašičice suvog bosiljka

Priprema:

Skuvati integralni pirinač i sočivo zajedno

Oprati i ostaviti sa strane.

Na zagrejano ulje od koštica grožđa dodati sve začine kratko da puste aromu. Zatim dodati seckano povrće na kockice i preko povrća raširiti skuvani pirinač i sočivo.Na kraju dodati i isčeni tofu da se lako zapečei primi ukuse. Poklopiti i kuvati još 10 minuta uz mešanje.Na kraju po želji, po želji dodati dve kašike tamarija.

Prilikom serviranja, po želji dodati i sveži seckani beli luk, kašiku limunovog soka i sveže listove bosiljka.

Može da se služi i sa grilovanim šampinjonima.

Sirova torta sa malinama

Recept Ljiljane Čolović, autorke knjige „Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo“

Da li znate istinu o jajima? 6

Kora:

  • 14 svežih urmi
  • 200 grama mlevenih lešnika
  • sok pola narandže
  • kašičica cimeta

Sve izmešati viljuškom da se sjedini pa utisnuti u kalup promera 20 cm i ostaviti u friz da se stegne.

Gornji sloj:

Oko 200 grama indijskih oraščića (prethodno potopljenih u vodi na četiri sata) staviti u blender, dodati tri kašike agavinog sirupa, sok od jednog limuna, pola kašičice vanilinog ekstrakta, 400 grama malina, pet kašika otopljenog kokosovog ulja i mutiti dok fil ne postane kremast.

Time prefilovati koru i ostaviti tortu preko noći u friz da se stegne. Sutradan ukrasiti po želji.

Voćna sirova torta sa kajsijama i lešnicima

Recept Snežane Milovanović, predsednice UdruženjaSloboda za životinje

Da li znate istinu o jajima? 7

Kora:

  • 180g lešnika
  • 250g suvih šljiva bez koštice,
  • zajedno grubo samleti i obložiti kalup za sirovu tortu

Fil:

  • šolja indijskih oraha
  • pola šolje fino mlevenog dehidriranog kokosovog brašna,(ukoliko nemate može i bez njega)
  • šolja urmi bez koštice prethodno natapanih
  • 400 gr suvih kajsija prethodno natapanih
  • 2 kašike kokosovog ulja

Glazura:

Dve kašike kakaa, 3 kašike kokosovog ulja i 3 kašike agava sirup zajedno rastopiti i izmešati i preliti tortu.

Ukrasiti voćem i lešnicima.

Staviti da se ohladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari