Da li znate kako se priprema zamena za kafu i od čega se pravi? 1Foto: pixabay/ dorofeevajana

Nekada su ljudi u Timočkoj krajini koristili razne biljke za pripremanje napitaka. Mnoge se koriste za čajeve i za razne vreste tinktura, ali mali broj ljudi zna od čega se pravi zamena za kafu, a to je biljka „vodopija“ ili „cikorija“.

Prema rečima Miodraga Velojića, geografa iz Zaječara, cikorija se daje u lanč paketima vojnicima, a omiljeni je napitak kod starijih ljudi na selu.

Da li znate kako se priprema zamena za kafu i od čega se pravi? 2
Foto: M. S. / Danas

“Ona se daje i istraživačima kada idu na teren, a priprema kafe je vrlo jednostavna. Potrebno je samo da se zna koja je to biljka od koje se zamena za kafu priprema”, priča Velojić.

Kako on ističe za Danas, cikorija je biljka plave boje, ima malo listova, raste do 30-40 centimetara iznad zemlje i ima karakterističan koren.

Da li znate kako se priprema zamena za kafu i od čega se pravi? 3
Foto: M. S. / Danas

“Kada se on izvadi kao šargarepa, očisti, opere, osuši, ispeče i  samelje pravi se zamena za kafu, koja je izuzetno popularna u našem kraju”, objašnjava Velojić.

On dodaje da se takva „fejk kafa“ prodaje u prodavnicama zdrave hrane i da je skuplja od prave.

“Kafa od cikorije je mnogo zdravija i prirodnija od one prave. Za 100 grama potrebna je količina cikorije posejane na čitavom aru zemljišta. To je skupo, a posao nije lak”, kaže on.

Da li znate kako se priprema zamena za kafu i od čega se pravi? 4
Foto: M. S. / Danas

Naš sagovornik dodaje da je osamdesetih godina prošloga veka učestvovao u istraživačkim akcijama i da su jeli i pili samo ono što se može naći u prirodi.

“Akcije su trajale i do 15 dana, koristili ono što nam je priroda ponudila – biljke, meso divljih životinja, a umesto kafe koristili smo zamenu – cikoriju“, navodi on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari