U organizaciji opštinskog Sekretarijata za Privredu opštine Pljevlja, održana je Prva regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme „Pljevlja 2010“. Pokrovitelji izložbe su Stalna radna grupa za ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi SWG, njemačka organizacija za tehničku podršku GTZ i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.


Na izložbi je učestvovalo oko 40 izlagača iz regiona i na isto toliko štandova se mogao probati i kupiti visokokvalitetni med i drugi pčelinji proizvodi. „Ova manifestacija ima za cilj da pospiješi i podstakne da se Pljevlja i na širim prostorima prepoznaju po visokokvalitetnom medu i pčelinjim proizvodima, jer je med dar bogova, sok nebeske rose, tečno zlato prirode, najljepša hrana i najbolji lijek“, rekao je Rajko Palibrk, obraćajući se učesnicima u ime organizatora.

Predstavljajući radnu grupu SWG za regionalni i ruralni razvoj Irena Džimrevska je rekla da je reč o međunarodnoj i međuvladinoj organizaciji čije su članice sva ministarstva poljoprivrede svih zemalja jugoistočne Evrope. „Danas podržavamo organizaciju ove regionalne izložbe pčelinjih proizvoda, a isto tako u sklopu izložbe organizujemo tehničku diskusiju na kvalitet meda i pčelinjih proizvoda i uslove koje treba ispuniti za izvoz proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU u zemlje EU. Na današnjoj diskusiji možete čuti kakvi se sve preduslovi moraju ispuniti za proizvodnju kvalitetnog meda i upoznati sa zakonskom regulativom EU, gdje će predavači biti eksperti iz oblasti pčelarstva i predstavnici ministarstava poljoprivrede“, rekla je Džimrevska.

U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, učesnicima se obratila savjetnica u Ministarstvu Slavica Pavlović, zahvalila se organizatoru manifestacije i odala priznanje zbog toga što su izabrali sektor pčelarstva, shvatajući njegov značaj, ne samo proizvodnjom meda već i u očuvanju biodiverziteta i ruralnog razvoja.

„Ranije je pčelarstvo u Crnoj Gori bio uzgredan i ekstenzivan posao, međutim u novije vrijeme se pčelarstvu prilazi sasvim ozbiljno, kako od strane države preko niza ekonomskih mjera, tako i od strane samih pčelara uvođenjem savremene tehnologije i boljom organizacijom rada“, između ostalog istakla je Slavica Pavlović.

Izložbu je otvorio potpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović. „Naša opština raspolaže povoljnim prirodnim uslovima i kapacitetima za uspješno pčelarenje. Uzimajući to u obzir očekujemo da pljevaljski med, kao domaći proizvod po kvalitetu u skoroj budućnosti bude prepoznatljiv kao i pljevaljski sir. Izložba ima za cilj popularizaciju pčelarstva kao jedne od grana poljoprivredne proizvodnje koja ima budućnost na ovim prostorima, a čiji proizvodi su i hrana i lijek“ istakao je Ajanović.

Pčelari sa pljevaljskog područja su istakli da se pčelarstvu ne posvećuje puno pažnje i da su pčelari prepušteni sami sebi, ali da je izložba dobro organizovana na kojoj će se proizvođači upoznati i razmijeniti iskustva, a mnogo znači i da se potrošači edukuju i da shvate značaj meda i da ga što više koriste. „Kad se med koristi kao hrana, onda je blagotvoran i uvijek ga je bolje koristiti kao hranu, a ne kao lijek“, istakao je pčelar Miloš Gospić iz Hoćevine kod Pljevalja. U okviru izložbe nastupili su članovi folklorne sekcije KUD „Volođa“ i mališani iz NVO „Školigrica leptirić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari