Izborni zakon za lokalne izbore je katastrofalan – kaže Goran Ješić, predsednik Opštine Inđija u dva mandata, pred početak trke da osvoji i treći. Ješić, član Glavnog odbora DS, kaže da je to jedan od najnedemokratskijih zakona koji je donet, možemo puno da ga analiziramo, ali on je jedinstveno očajan.

Izborni zakon za lokalne izbore je katastrofalan – kaže Goran Ješić, predsednik Opštine Inđija u dva mandata, pred početak trke da osvoji i treći. Ješić, član Glavnog odbora DS, kaže da je to jedan od najnedemokratskijih zakona koji je donet, možemo puno da ga analiziramo, ali on je jedinstveno očajan. Samo Hrvatska ima tako neracionalan zakon, ali i oni su ga napustili i od maja usvajaju novi. Elem, naš zakon više ne podrazumeva postojanje personalne odgovornosti. Znači, neće se pojedinac kandidovati i predlagati svoj plan biračima. Ukida se neposredan izbor gradonačelnika, nije vraćen većinski sistem izbora odbornika. To praktično znači da se ljudi ne kandiduju iz želje da u svom kraju naprave školu, vodovod, asfaltiraju uliice, a to su teme o kojima lokalni parlament odlučuje, već se kandiduju u želji da napreduju u partijskoj hijerarhiji. Dalje, svi odbornici koji prođu na takvim listama, moraće centralama partija da podnesu blanko ostavke, tako da mi u ovom momentu u Srbiji ne možemo da razgovaramo o modernoj decentralizaciji, mi smo daleko od toga.

Dominacija iracionalnih tema

Pa, očekujete li ponovo uspeh?

– Da ne očekujem pobedu, ne bih se kandidovao. Iako će biti teško. U ovom trenutku, sve je protiv nas. I neke iracionalne teme o kojima se razgovara biće dominantnije u odnosu na životrne teme. Ponavljam, ako nametnemo naše teme, mi nemamo problem. Ako oni nametnu Kosovo i evropske integracije – onda su naše šanse nešto manje.

Šta ćete onda? Vi ste do sada ubedljivo pobeđivali upravo na temama lokalne, a ne partijske, uprave?
– Teško je artikulisati svoju politiku pod ovim uslovima. Radikali su ovde veoma snažni, kada bi izbori bili personalni mi ne bismo imali nikakav problem, ne bismo morali ni kampanju da radimo. U ovom slučaju ćemo morati mnogo da radimo da bismo nadoknadili taj hendikep, iako većina članova SRS ne bi mogla da dobije podršku ni za mesto predsednika kućnog saveta. Oni će se sakriti iza imena Tomislava Nikolića, mi ćemo opet morati da ističemo svoja imena i pokazujemo da imamo kvalitetnije ljude.
Kada ćete početi kampanju, kako će ona izgledati?
– Neko vodi kampanju 60 dana, neko 30, mi vodimo kampanju četiri godine. I u prošlom mandatu smo iskoristili kampanju da pokažemo šta smo uradili, da ljudima objasnimo našu viziju za budućnost. To ćemo činiti i sada. Naručili smo jedno veliko istraživanje, koje inače radimo jednom godišnje ne zbog potreba kampanje, nego zbog uočavanja problema koje građani imaju, i videćemo na kraju popularnost pojedinaca u opštini. Ako ovo istraživanje pokaže trend kakav smo imali prethodnih godina, onda u Inđiji mora biti personalna kampanja. Ako to nametnemo – mi smo pobedili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari