Centar za razvoj nevladinih organizacija – CRNVO pozvao je nevladine organizacije registrovane u Crnoj Gori sa sjedištem u Pljevljima, Bijelom Polju, Plužinama, Šavniku i Žabljaku da se prijave za učešće na treningu „Kreiranje javnih politika i javno zastupanje“ koji će biti organizovan na Žabljaku u periodu od 8. do 10. maja 2015 godine.

Trening je jedna od ključnih aktivnosti projekta „I civilno društvo odlučuje!“ koji finansira EU, a kojim upravlja Delegacija EU u Crnoj Gori.

– Opšti cilj ovog projekta, koji CRNVO realizuje u partnerstvu sa Mrežom instituta i škola za javnu upravu u centralnoj i istočnoj Evropi NISPA-cee i NVO Bonum je doprinos većoj participaciji organizacija civilnog društva u kreiranju i implementaciji javnih politika u Crnoj Gori, a specifični cilj projekta je poboljšana saradnja između Vlade i organizacija civilnog društva u procesu oblikovanja i sprovođenja javnih politika, kazali su u ovoj NVO.

CRNVO je u prethodnom periodu organizovao treninge na istu temu za predstavnike nevladinih organizacija iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Bara, Ulcinja i sa Cetinja.

Previđeno je da isti trening bude organizovan za predstavnike NVO iz svih crnogorskih opština.

– CRNVO podstiče učesnike da na treninzima identifikuju probleme za koje smatraju da se mogu riješiti udruživanjem građana, pokretanjem kampanja, informisanjem građana i građanki kao i drugim instrumentima javnog zastupanja kojima će se direktno uticati na kreiranje javnih politika. Na prethodnim treninzima predstavnici NVO su identifikovali kao probleme niski iznos materijalnog obezbjeđenja porodice MOP, nedoslednu primjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, potrebu za formiranjem Savjeta za mlade i kreiranjem lokalnog akcionog plana za mlade, nepristupačnošću objekata osobama sa invaliditetom, nepostojanje savjeta za saradnju NVO i lokalnih samouprava, rekao je Goran Đurović, izvršni direktor CRNVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari