Među brojnim tačkama dnevnog reda 40. sednice Skupštine opštine Veliko Gradište bio je i izveštaj o realizaciji programa mesnih zajednica i utrošenim sredstvima u 2011. godini što je prokomentarisao predsednik opštine Dragan Milić:

– Suština je da mesne zajednice same odlučuju kako će utrošiti sredstva koja su im na raspolaganju, da same donose odluke a na kraju ćemo dobiti izveštaj o potrošenom novcu. Da podsetimo, predsednici mesnih zajednica izabrani su na najdemokratskiji način – narod ih je izabrao i treba im dati mogučnost da, zajedno sa svojim saradnicima, sami odlučuju o potrebama svog mesta, istakao je Milić navodeći da ovo postaje sve značajnije u procesu decentralizacije koji obezbeđuje više sredstava mesnim zajednicama.

Na dnevnom redu bilo je više od 20 tačaka a ona o Centaru za socijalni rad opština Veliko Gradište i Golubac je povučena iz procedure odlučivanja. U nastavku usvojena je odluka o otpisu duga na dospele obaveze po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda. Usledila je kraća polemika opozicionih odbornika ali su usaglašeni stavovi u vezi izmene odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine. Pošto bitnijih neslaganja nije bilo, usvojeni predlog o pravu pribavljanja i raspolaganja sredstvima u opštinskoj svojini, završni račun Odeljenja lokalne poreske administracije za 2011. godinu kao i izveštaj o radu Opštinske uprave.

Saglasnost je postignuta i oko izveštaja i planova rada pojedinih javnih ustanova i preduzeća, a nesuglasica je, kao i mnogo puta do sada, bilo u oblasti izdvajanja za sport zbog nezadovoljstva finasijskim izdvajanjima za seoske klubove, posebno fudbalske. O kriterijumima raspodele u okviru Sportskog centra, govorio je Saša Branković, direktor ove sportske ustanove. Na dnevnom redu sednice bili su i izveštaji i planovi rada Predškolske ustanove, Narodne biblioteke, Kulturnog centra i JKP „Dunav“. Usvojen je plan rada opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Na kraju zasedanja parlamenta, Nedeljko Todorović, predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište je izjavio: – Zadovoljan sam radnim učinkom na sednici. Radili smo po veoma obimnom dnevnom redu u koji su bili uvršteni sadržaji koji ne trpe odlaganje. Nebi bilo korektno da uđemo u izbornu procedure a da ova pitanja čekaju na rešenje i saglasnost odbornika. Odbornici su se uglavnom držali tema. Postoji mogučnost da održimo još jednu sednicu. Ukoliko je bude, biće to pre obaveznih predizbornih aktivnosti. Prva tačka je odložena budući da smo po pitanju Centra za socijalni rad, koji obuhvata teritorije opština Veliko Gradište i Golubac, imali smo nekih razmimoilaženja. Ima opravdanih inicijativa, za sada neformalnih, da se iz ove priče izađe osnivanjem Centra samo za našu opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari