Pljevaljska Sahat-kula je vijekovima bila centralna građevina oko koje su se odvijale svi poslovi u gradu i bez nje se nije mogao zamisliti život u ovoj urbanoj sredini. Sahat-kula je prije tridesetak godina prestala da radi, a uz pomoć lokalne uprave obnovljena je 2004. godine.

Tada je urađeno novo stepenište i promijenjen krovni pokrivač. Satni mehanizam star nekoliko stotina godina, koji je, prekriven debelim slojem prašine, dugo bio sklonište za ptice, renovirali su iste godine inženjeri mašinstva Mustafa Ajanović i Slavko Krezović.

Sat je napravila austrijska firma Weil Harter, ali nije poznata godina proizvodnje, tako da je teško ustanoviti da li je ovo prvobitni mehanizam ili je postavljen za vrijeme vladavine Austrougarske krajem 19. vijeka. Nakon popravke, sat je radio neko vrijeme i trebalo je još da se urade neke intervencije na tegovima i numeričkoj ploči. Pošto je inženjer Ajanović iznenada umro, aktivnosti su prestale, tako da je sat i danas van funkcije. Iz lokalne uprave je saopšteno da će se sat popraviti iz sredstava donacija koja se očekuje u skorije vrijeme. Sahat-kula je vlasništvo Islamske zajednice Pljevlja, kvadratnog je oblika, širine 3,5 x 3,5 m i visine 27,5 metara, a nalazi se u kompleksu Husein pašine džamije. Islamska zajednica nije u mogućnosti da sama interveniše na Sahat-kuli, jer još uvijek nije završen projekat sanacije Husein pašine džamije, koji će biti nastavljen na proljeće, izgradnjom haremskog zida. Pomoć opštine za Sahat-kulu će doći u pravo vrijeme, tako da će nakon završetka svih radova ovaj kompleks u centru grada dobiti jednu naročitu urbanu dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari