Jučerašnji skup kod gradonačelnika Inđije Gorana Ješića, na kojem su prisustvovali predstavnici policije, Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) i Demokratskog saveza Hrvata (DSH) u Vojvodini, epilog je nedavnog nemilog događaja u Novom Slankamenu kada je na sastanku HNV pijani mladić maltretirao prisutne, nazivao ih ustašama i pretio proterivanjem.

Jučerašnji skup kod gradonačelnika Inđije Gorana Ješića, na kojem su prisustvovali predstavnici policije, Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) i Demokratskog saveza Hrvata (DSH) u Vojvodini, epilog je nedavnog nemilog događaja u Novom Slankamenu kada je na sastanku HNV pijani mladić maltretirao prisutne, nazivao ih ustašama i pretio proterivanjem. Opšta poruka sa jučerašnjih razgovora je – da se ne ponove devedesete – a svi prisutni izrazili su zadovoljstvo pravovremenom reakcijom policije i drugih nadležnih organa.
– Slankamen je mesto koje je imalo tešku sudbinu tokom devedesetih godina, rane su sveže i otvorene i ovakvi incidenti mogu da izazovu nove probleme. Policija je brzo reagovala i sada je na potezu sud, koji treba da pokaže da svi oni koji prave nered moraju da odgovaraju. U Novom Slankamenu imamo tehnički problem-nemamo stalno prisustvo policije, već samo policijsku patrolu. U dogovoru sa Mesnom zajednicom i policijom pokrenuta je inicijativa da se otvori policijska stanica koja će „pokrivati“ Novi i Stari Slankamen. Što se tiče održavanja skupova nacionalnih manjina, obaveza je po protokolu da se najavi skup, kako bi se uradila bezbednosna procena situacije i obezbedilo prisustvo policije. U ovom slučaju to nije učinjeno, a skupu su prisustvovali hrvatski ambasador i predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća – istakao je gradonačelnik Inđije Goran Ješić.
Prema uverenju predsednika HNV Branka Horvata očigledno je da su se u poslednjih nekoliko godina incidenti smanjili ali da se treba organizovati kako se oni ne bi događali.
Inače, nakon incidenta, koji se dogodio 27.marta, policija je uhapsila izgrednika, koji je rođen u Zadru, a danas živi u Novom Slankamenu. Istražni sudija mu je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari