Mi nećemo da dozvolimo da se zaborave problemi izbeglica, koji su devedesetih godina došli na područje Srbije i u našu pokrajinu – kazao je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić nakon uručivanja 50 ugovora o jednokratnoj novčanoj pomoći u visini od 40.000 dinara najboljim učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljenih porodica u Vojvodini.

Ovom prilikom on je uručio i ugovore predstavnicima 44 porodice, kojima je obezbeđena pomoć u vidu alata, mehanizacije, opreme i pribora za različite proizvodne, zanatske i uslužne delatnosti u nominalnoj vrednosti do 200.000 po porodici. Sredstva iz ugovora su realizovana posredstvom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima.

Predsednik Pokrajinske vlade podsetio je na podatak da u Srbiji još uvek imamo 35.000 izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od toga oko 18.000 u Vojvodini.

– Izbeglice iz Sirije i Avganistana ovde jesu zbrinute, ali naravno apsolutni prioritet moraju biti oni ljudi koji su doneli odluku da žive na ovom prostoru i pripadnici našeg naroda koji su, spasavajući žive glave, došli u gradove i sela širom Srbije. Mi smo nastavili i nastavićemo uvek sa programima koji daju podršku dobrim đacima u srednjim školama iz izbegličkih porodica. I, istovremeno, nastavićemo da ekonomski osnažujemo ove ljude, tako što ćemo nabavljati alat i opremu neophodnu za delatnost kojom se bave. U ovom trenutku je nekoliko programa u toku. Program kojim smo omogućili stambeno zbrinjavanje je obezbedio krov nad glavom za nekoliko hiljada ljudi, koji pripadaju raseljeničkoj odnosno izbegličkoj populaciji, i naročito smo ponosni na ovaj program. Pokrajina Vojvodina, Pokrajinska vlada i Fond jesu institucije koje najviše vode računa i imaju najviše programa za pomoć izbeglim, raseljenim i prognanim licima -istakao je Pajtić.

On je napomenuo da razlog ovome nije u formalnoj obavezi, već da se radi o ljudskoj i moralnoj odgovornosti.

– Mi ćemo u budućnosti apsolutno nastaviti da implementiramo programe za pomoć izbeglim i raseljenim licima sa teritorije Pokrajine, i ponavljam, nećemo dozvoliti da se zaborave njihovi problemi. To je naša briga i zato sprovodimo ovaj program i sprovodićemo ga u godinama koje su ispred nas – poručio je Pajtić.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Radomir Kukobat podsetio je na uslove koje je bilo neophodno ispuniti za dobijanje ove podrške. Inače, jedan od najvažnijih programskih ciljeva Fonda iz prethodnih godina – zatvaranje svih kolektivnih centara za smeštaj izbeglih i raseljenih lica u Vojvodini, ove godine treba da bude ostvaren – budući da se očekuje zatvaranje centra u Pančevu, poslednjeg takvog prihvatilišta u Pokrajini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari