U Požarevcu je, kao i u čitavoj Srbiji, obeležen 24. mart, Dan sećanja na početak agresije „Milosrdni anđeo“ kako je NATO nazvao svoju akciju protiv Srbije i Crne Gore. Devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 24. marta 1999. godine počele su bombardovanje tokom koga je izgubljeno 2.500 života.

U znak sećanja na te dane užasa i nevino stradale Požarevljane, u gradskom zdanju Požarevca, u prisustvu gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, njegove zamenice, Vukice Vasić, predsednika Skupštine grada Požarevca, Miomira Ilića i zamenice predsednika Violete Tomić, priređen je prijem za roditelje i porodice stradalih boraca u oružanim sukobima tokom 1991/1992. godine i NATO agresiji.

Prisutnima se u ime Saveza boraca i Grada Požarevca, obratio predsednik SUBNOR-a, Dragan Lazović: – Roditeljima i porodicama palih boraca poručujem da ćemo danas, na dan ovog tužnog sećanja, kao i svih godina do sada, biti uz njih, da žrtvu njihovih nevinih nikada nećemo zaboraviti, jer su polaganjem svojih života, postali svetionik i uzor pokolenjima. Pred njima stojimo ponosno i slavimo ih večno – rekao je Lazović.

Nakon prijema, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, Vojske, Policije, roditelji i članovi porodica palih vojnika, položili su vence na spomenik „Sloboda“.

– Prošlo je 12 godina od početka ilegalne NATO agresije na našu zemlju i dve decenije od prvih žrtava građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Srbija je, nažalost, svoje istorijsko pamćenje na kraju 20. veka morala da dopuni novim žrtvama i novom plejadom heroja, ali se sa tugom i ponosom danas, u svim gradovima, varošima i selima Srbije, evocira sećanje na ljude, pripadnike Vojske, Policije i građane Srbije čija će imena i delo ostati svetionik budućim generacijama. Ne osvrćući se na činjenicu kakva je sila koja je napala, već šta su vrednosti koje branimo, oni su svoje živote položili u ime istorijskog dostojanstva i slavnog srpskog vojničkog imena. „Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi“. Draga rodbino, vaši sinovi i braća, naši saborci i ratni drugovi, nisu se zaludu rodu srpskome rodili. Zato će živeti doveka – kazivao je pukovnik Milivoje Pajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari