Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da u slučaju „Štrpci“ postoje brojni problemi i da je od početka očigledno da je bilo zataškavanja. „Da li Srbija priznaje žrtvama njihova prava – odgovor je svakako da ne u dovoljnoj meri, ali sama istraga koja se vodi u našem tužilaštvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršilaca i onih koji su možda znali, a nisu sprečili takav zločin“ rekao je Vekarić gostjući na B92.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da želi da se takav zločin nad nevinim ljudima „ne ponovi više nikad, nikome i nigde“.“Rat iz ljudi izvlači ono najgore. Ovaj zločin to najbolje dokazuje.“, rekao je Ugljanin. Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da se zločin počinjen u mestu Štrpci nikada ne sme ponoviti, a da se ne bi ponovio – ne sme ni da se zaboravi. Zbog toga je, kako je naveo, neophodno da se država uvek iznova jasno određuje prema tom i sličnim zločinima. Liberalno-demokratska partija ukazala je da, ni posle 20 godina, zločin u Štrpcima nije do kraja razrešen, da nikada nije utvrđena politička pozadina i organizacija tog zločina, a da su porodice žrtava i dalje bez pravde. Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović poručio je u Prijepolju da se zločin počinjen nad otetim muslimanima -Bošnjacima na železničkoj stanici Štrpci nikada ne sme zaboraviti, inače bi, kako je rekao, pokazali da smo zaboravili da budemo ljudi. Podsećajući da je prošle godine, posle pronalaženja posmrtnih ostataka dvojice otetih u jezeru Perućac, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao da znaju kojim tragom da idu u daljoj istrazi, Omerović je upitao Tužilaštvo dokle se stiglo sa tom istragom „pošto ste znali kojim tragom da idete“? Sandžački odbor za ljudska prava ponovio je zahtev da se pred lice pravde izvedu organizatori zločina.“Sandžački odbor ističe da se mora ispitati stepen neosporne umešanosti tadašnjeg državnog vrha SRJ u slučaj Štrpci, a sve nalogodavce, pomagače i aktere događaja kazniti zasluženom, visokom kaznom“, navodi se u saopštenju.

„Štrpci bez mezara“

Na tradicionalnom konkursu Bošnjačke kulturne zajednice „Štrpci bez mezara“, raspisanog povodom obeležavanja 20 godina otmice putnika iz voza u stanici Štrpci 1993. godine, prvu nagradu dobila je Dina Alić iz Konjica u BiH. Druga nagrada je pripala Mersadu Hasanoviću iz Novog Pazara, a treća Veselinu Gajdaševiću iz Malog Iđoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari