– Za sanaciju kanala u naseljima Prisjanski put, Rogoz, romskom naselju i Barju u Pirotu iz opštinskog budžeta izdvojeno je oko 300.000 dinara. U ovim naseljima čiste se već postojeći kanali za odvod vode i prokopavaju novi, dok se na kanalu Rogoz postavljaju bedemi kako bi se sprečilo moguće izlivanja ovih kanala i poplava.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Sreten Savov kaže za Danas da je opština preuzela na sebe obavezu da sanira kanale kako bi se sprečile eventualne poplave do kojih je u ovim naseljima dolazilo usled većih padavina. Žitelji ovih naselja poslednji put su štete od poplava pretrpeli pre dve godine. Opštinsko rukovodstvo je, krajem prošle i početkom ove godine, u nekoliko navrata razgovaralo sa predstavnicima Vodoprivrede u Nišu o sanaciji ovih kanala, čak je najavljivano njihovo kompletno uređenje, ali do toga nije došlo, jer, kako je rečeno, nisu u njihovoj nadležnosti.

– Dok se reši u čijoj je nadležnosti održavanje ovih kanala, može da dođe do kiša i velikih padavina i na kraju bi sami žitelji u tom delu grada pretrpeli štete. Zbog toga je opština preduzela mere na njihovoj sanaciji – kaže Savov.

Ovi kanali postojali su i pre tridesetak godina, ali su zbog nemarnosti i neodržavanja zapušteni i zatrpani smećem. – Da nisu bili zatrpani, možda bi obim poplava i šteta koje su nanete pre dve godine bio manji. Međutim, zbog nemara jednog dela građana, posledice trpe svi, tako da nadalje moramo da vodimo računa o njihovom čišćenju i održavanju. Komunalna inspekcija, takođe, mora da preduzme mere kako bi se sprečilo eventualno ponovno bacanje smeća, a ako treba i da kažnjava nesavesne građane – kaže Savov, dodajući da je pre nekoliko meseci pročišćen kanal za odvod vode iz pravca sela Držina prema Poljskoj Ržani u reku Nišavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari