Obeležena je 68. godišnjica proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a jučerašnja kolonom sećanja je išla, po tradiciji, od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvet, gde se u prisustvu hrvatskog državnog vrha, preživelih logoraša i mnogih drugih održala komemoracija s porukom da se žrtve ne smeju zaboraviti niti zločini ponoviti.


Pozdravljajući prisutne, predsednica Saveta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak rekla je kako je prisećanje na one koji su svoju različitost u nacionalnosti i veri platili životom, poruka da se zločin i strahote kakve su se događale u logoru Jasenovac ne smeju ponoviti. Mladim generacijama komemoracijom se prenosi istina o tim događanjima, rekla je Sedmak, istaknuvši kako je samo 107 logoraša preživelo proboj iz logora 22. aprila 1945.

Javna ustanova Jasenovac, kako se navodi, radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj, rekla je, ostati nepoznanica, jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, pre nego što su bili evidentirani. Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dete do 14 godina, kazala je Sedmak. Prema posleratnim svedočenjima, konačan broj žrtava tog strašnog logora je preko 700.000 ljudi, najvećim delom Srba, Jevreja, Roma i antifašista različitih nacionalnosti.

Jučerašnjoj komemoraciji, koja je zbog poplava održana tri nedelje kasnije od planirane, prisustvovali su preživeli zatočenici, porodice stradalih, presednik Republike Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik predsednika Vlade Zorana Milanovića ministar Mirando Mrsić, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, državni i lokalni funkcioneri, predstavnici Hrvatske akademije nauka, diplomatskog kora, predstavnici crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja, gosti iz drugih delova Hrvatske i iz inostranstva.

Koncentracioni logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima i mnogim stratištima s obe strane rijeka Save i Une, od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Od 1.073 logoraša, koliko je preživelih 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživelo samo stotinak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945. godine počeo je i proboj zatočenika Kožare, dela logora u mestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživelo njih 11.

Predsednik republike Ivo Josipović uručio je preživelim učesnicima proboja odlikovanje reda Stjepana Radića, a javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac Povelju Republike Hrvatske. U molitvi nakon obraćanja na komemorativnoj svečanosti učestvovali su predstavnici verskih zajednica, a zatim su položeni venci u podnožju spomenika Cvijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari