Alternativna energija, pogotovu iz obnovljivih izvora kao što su biomasa, vetar, sunce, geotermalni izvori, voda, zatim način njene proizvodnje i upotrebe, zahteva svestran pristup, rečeno je na juče završenoj dvodnevnoj stručnoj konferenciji u Skupštini Vojvodine.

– Dolazi vreme kada se neće postavljati pitanje koliko košta energija, većda li će je biti – rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Radoslav Strikovići naveo podatke da se sve više energije proizvodi, ali i da se i njena potrošnja sve više povećava.

– Obnovljivi izvori energije doprinose očuvanju životne sredine i ispunjavanjem obaveza države iz potpisanih međunarodnih sporazuma doprinosimo očuvanju biosfere. Pored toga, ova oblast ima i ekonomske efekte – rekao je dr Slobodan Puzovići naveo da Vojvodina ima resurse za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Na forumu su razmotrena najnovija tehničko-tehnološka rešenja u korišćenju obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji, zatim mogućnosti primene obnovljivih izvora energije i pozitivne posledice za Srbiju, te perspektive korišćenja ovakvih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari