Subotička firma Loher sa proizvodnjom od oko četiri hiljade vetrogeneratora godišnje svetski je lider u ovoj branši, i svojim mašinama snabdeva graditelje elektrana na vetar širom sveta – Ameriku, Nemačku, Kinu, Francusku, Indiju…
Loher elektro postoji od 2003. godine, a osnovan je kao jedna od Simensovih fabrika, sa stopostotnim nemačkim kapitalom.

Subotička firma Loher sa proizvodnjom od oko četiri hiljade vetrogeneratora godišnje svetski je lider u ovoj branši, i svojim mašinama snabdeva graditelje elektrana na vetar širom sveta – Ameriku, Nemačku, Kinu, Francusku, Indiju…
Loher elektro postoji od 2003. godine, a osnovan je kao jedna od Simensovih fabrika, sa stopostotnim nemačkim kapitalom. Glavni proizvodni program su joj pomenuti vetrogeneratori, koji su važan deo motora za moderne vetrenjače, elektrane na vetar. Fabrika je u stalnom usponu, te svakoga meseca zapošljava po trideset novih radnika, uglavnom mladih, što je u našim uslovima značajna šansa za mnoge nezaposlene, pogotovo što se za rad u pogonima Lohera radnici osposobljavaju na licu mesta te i nije potrebna određena kvalifikacija da bi se dobio posao u njoj. Prema postojećem planu, do 2012. godine u Loher elektru bi trebalo da radi 1.050 radnika, a obim proizvodnje da dostigne oko sedam hiljada vetrogeneratora.

PAJTIĆ: Investitori čekaju ishod izbora

Predsednik IV Vojvodine Bojan Pajtić posetio je juče fabriku Loher elektro Subotica, ocenivši da je ona jedna od najznačajnijih stranih investicija, a da nam treba još desetine ovakvih frabika.

– U Vojvodinu je do sada stiglo 3,3 milijarde eura stranih investicija, na osnovu kojih je zaposleno oko 38 hiljada ljudi. Preko 80 odsto tih investicija dolazi iz zemalja Evropske unije. Pre tri godine Vojvodina je osnovala VIP fond za podršku stranim investicijama upravo zato da bi se njihov broj povećao. Nekoliko investitora iz Belgije, Slovenije, Italije, Nemačke, koji su već rezervisali zemljište a koji su radi da ulože u našu zemlju čekaju ishod izbora 11. maja – da li će biti formirana proevropska ili antievropska vlada, i na osnovu toga će se opredeljivati da li će u našu zemlju ulagati ili ne, rekao je Pajtić prilikom posete subotičkoj fabrici.

U okviru Simens grupe subotička fabrika uživa priličan ugled i rejting, zahvaljujući i kvalitetu proizvedenih generatora, i strogom poštovanju rokova, što se u krajnjoj instanci odražava na primanja zaposlenih – oni svake godine uspevaju da podele i 13. platu, a ponekad pristigne i 14! Tibor Svoboda, šef proizvodnje Lohera, kaže da je efektivnost posebno povećana otkako je fabrika preseljena u moderne nedavno izgrađene hale u okviru Slobodne zone.
Činjenica da je pitanje obnovljive energije jedno od najaktuelnijih u razvoju modernog sveta svrstava i firmu Loher elektro Suboticu u izuzetno perspektivnu. Do sada je, kako kaže direktor Loher elektro Subotica Ištvan Sekula, snaga proizvedenih generatora premašila snagu ukupno instalisanih energetskih kapaciteta u Srbiji. Čitava proizvodnja je, nažalost, namenjena samo inostranstvu, jer je Srbija još daleko od razmišljanja o izgradnji elektrana na vetar.
Pokušaj da se u tom smislu ide ukorak sa zahtevima vremena načinjen je u Vojvodini, gde se radi upravo na stvaranju uslova za korišćenje energije vetra, i izgradnju vetroelektrana, kojima bi se dopunili energetski kapaciteti Vojvodine. Stručnjaci Lohera su uključeni u planove izgradnje ovih elektrana, a trenutno se radi na izradi tzv. karte vetrova u Vojvodini, od čega će zavisiti i raspored tih potencijalnih fabrika energije.
Kako kaže Ištvan Sekula, određene pripreme su već obavljene u Sremu, tačnije u Inđiji, kao i u južnom Banatu, gde vetrovi pogoduju ovakvoj zamisli. Procenjuje se da bi se na području Vojvodine mogli instalisati kapaciteti za proizvodnju oko 300 megavata, što čini šezdeset malih elektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari