"Da vidi šta ne treba da izabere u životu“: Jotka tražio od sudije da njegov maloletni sin prati suđenje 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu je nastavljeno ponovljeno suđenje Zoranu Jotiću Jotki, koji je prošle godine bio prvostepeno osuđen na 11 godina zatvora za naručivanje ubistva, kriminalno udruživanje i pranje novca.

Optuženi Zoran Jotić je na početku ročišta tražio od sudije da se njegovom sinu dozvoli da uđe u sudnicu i prati suđenje.

„Sudija, moj sin je ispred i neće da ga puste da prati suđenje. On ima 16 godina i nema ličnu kartu, ali ima pasoš. Hteo bih da zamolim da odobrite da ga puste, hoću da vidi razliku između ovog kaveza ovde u kom ja sedim i da izabere drugu stranu“, kazao je Jotić, piše N1.

Predsednik sudskog veće Zoran Šešić najpre je proverio o čemu je reč i kazao :“Jotiću, pa on ima 15 godina“.

Jotić: „Pa ima punih 15“.

Sudija Šešić: „Pa ima 15 godina i 5 dana. Fali mu još 360 dana do 16 godina. Ne može da prisustvuje“.

Advokati Zorana Jotića su na današnjem ročištu ponovo tražili ukidanje pritvora za svog klijenta.

Advokat Dejan Lazarević naveo je da njegov klijent Zoran Jotić porodičan čovek i da se 90 odsto njihovih razgovora svodi na priču o porodici, deci, o kojoj on posebno brine.

„Retko može da se nađe takav čovek. Imajući u vidu to, molim da mu se ukine pritvor“, kazao je u sudnici advokat Lazarević.

Drugi Jotićev branilac Dejan Jovanović naveo je da ukidanje mere traži imajući u vidu Jotićeve godine, zdravstveno stanje, kao i da u pritvoru nema uslove za adekvatnu medicinsku pomoć.

Ukidanje pritvora advokati su tražili i za optužene Igora Gajića i Stefana Radulca. Za Radulca, advokat je tražio da mu se ukine pritvor kako bi mogao da ide na izdržavanje kazne zatvora na koju je već osuđen za ubistvo Vojina Stankovića, sina Dejana Stankovića Ždrokinca.

Upravo za naručivanje ubistva Ždrokinca sudi se Zoranu Jotiću Jotki.

Prvooptuženi Zoran Jotić se takođe obratio sudskom veću.

„Ja mislim da je više od pet godina, koliko sam u pritvoru preterano dugo.Mislim osetio sam to. Imam porodicu. Ja nisam nikog nagovorio da ubije to Ždrokinca, nisam prao novac. Nisam učinio nijedno krivoično delo za koje me terete. Mislim da mi ukinete pritvor, ali bez nanogice. Moram da idem kod lekara, moram na VMA, otac mi je sahranjen u Leskovcu, kako ja da idem sa nanogicom na groblje. Tražim da mi ukinete pritvor, da prestanu muke“, kazao je Jotić.

Zatim je nakon njega u sudnicu ušao optuženi Stefan Radulac.

„Sudija ja sam vam doneo majicu da vam poklonim, pošto se na prošlom ročištu rekli da imam dobru majicu…“, kazao je Radulac predsedniku sudskog veća.

Sudija Šešić mu je odgovorio: “ Ne, nemojte ništa da mi poklanjate“.

Optuženi Radulac je insistirao na poklon majici, ali je sudija Šešić bio decidan „Ne, ne, kao da sam primio“ i dodao “ Evo nešto ljudsko na ovom suđenju. Jeste teška situacija, ali eto..“.

Optuženi Jotić ubacio se rečima „pa ovaj, blesaviji od mene“.

Sudsko veće je donelo odluku da ne prihvati zahteve odbrane da se njihovi branjenici puste iz pritvora.

„Zakonski razlozi su da mere ostanu na snazi, a naše je da ubrzamo ovaj postupak maksimalno“, kazao je sudija Šešić i zakazo naredno ročište za 3. septembar.

Podsetimo, nekadašnji vođa kruševačkog klana Zoran Jotić Jotka prvostepeno je osuđen u februaru 2023. na 11 godina zatvora za naručivanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, kriminalno udruživanje i pranje novca.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta 2024. ukinuo prvostepenu presudu i naložio Više sudu da Jotki sudi ispočetka.

Jotić je bio osuđen da je organizovao likvidaciju Dejana Stankovića i da je za to angažovao Stefana Radulca, koji je bio prvostepeno osuđen na veću kaznu od svog šefa – 18 godina zatvora, jer je, osim za ubistvo Dejana osuđen i za likvidaciju njegovog sina Vojina Stankovića.

Sudije su utvrdile da je Jotić izabrao Radulca za ubicu pošto je čuo da je on ubio Vojina. Tada ga je ubedio da ubije i njegovog oca, rekavši mu da bi će ovaj osvetiti ubistvo sina.

Radulcu je prilikom ubistva Dejana Stankovića pomogao Jotićev najbliži saradnik Igor Gajić koji je tada osuđen na sedam i po godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari