U situaciji kada je zemlja pogođena posledicama globalne ekonomske krize, irske vlasti su počele da primenjuju posebnu šemu prema imigrantima. Naime, vlasti u Dablinu nude novac svim građanima koji nisu iz zemalja članica EU da napuste tu zemlju. Irsko ministartsvo pravde potvrdilo je da je počela realizacija projekta, koji finansira EU, ne bi li ubedila strane radnike i sve one koji su tražili azil u toj zemlji da se vrate u svoje matične države.

Portparol Ministarstva pravde naveo je da se šema odnosi samo na građane iz zemalja koje nisu članice EU a žive u Irskoj te da će izdaci za realizaciju projekta, tačnije isplatu imigrantima i njihovim porodicama da napuste zemlju, ove godine koštati 600.000 evra. Novac neće biti dat pojedincima već će šema biti realizovana preko projekata i organizacija. Biće ovo prvi put da je Irska uvela ovaku šemu, a kao glavni razlog navodi se cena imigracija u Irsku.

Brojni oglasi i reklame koje promovišu šemu izlaze u nacionalnim listovima, gde se navodi da će aplikacije za program za građane koji nisu iz EU biti dostupne u glavnom imigracionom centru Burg Kaj u Dablinu.

Prošle nedelje gradonačelnik Limerika Kevin Kili izazvao je političku oluju kada je pozvao na deportaciju građana iz zemalja EU koji su bez posle više od tri meseca. U sadašnjoj situaciji ekonomske krize nedostaju nam finansijska sredstva za svoje građane a kamoli za imigrante“. Kili je kasnije morao da se ogradi od sopstvenih komentara koji su izazvali buru u javnosti. U saopštenju koje je usledilo, Kili je istakao: „I dalje smatram da postoji zloupotreba irskog socijalnog sistema, ali žalim ako sam nekoga uvredio svojim komentarima“.

Tokom proteklih nekoliko godina Keltski tigar, termin za Irsku kojim se opisuje brzi ekonomski rast ove zemlje u periodu između 1995. i 2007, prolazi kroz demografsku revoluciju u smislu etničke slike zemlje. Sve do početka 1990-ih Irska je imala 95 odsto belaca i katolika. Međutim, poslednji statistički podaci pokazuju da 18 odstos stanovnika ne potiču iz Irske. Uglavnom su to građani iz Istočne Evrope, Kine, Brazila i zapadne Afrike, ali i Britanci koji su se doselili na ostrvo.

Pojedini akademici, među kojima i Brajan Fening sa Univerziteta u Dablinu, procenjuju da je stvarna brojka veća od 20 odsto misleći na strane državljane Irske koji čine petinu ukupnog stanovništva.

Veći deo imigranata doselio se tokom godina ekonomskog procvata, koji su radili u građevinskom, trgovinskom i turističkom sektoru, vodećim oblastima irske ekonomije sada najteže pogođenih ekonomskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari