Dačić: Broj ilegalnih prelazaka granice Srbije opao za više od 60 odsto 1Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas u Berlinu, na 10. Ministarskom sastanku Samita Zapadni Balkan u okviru „Berlinskog procesa“ saradnje, rekao da su pojačane mere Srbije dovele do znatnog smanjenja i usporavanja iregularne migracije i krijumčarenju migranata preko njene teritorije.

Ove godine je od 1. januara do 2. septembra na državnim granicama Srbije evidentirano 10.216 nezakonitih prelazaka što je pad od 61,8 odsto u odnosu na isti period prethodne 2023. godine kada ih je bilo 26.775.

Smanjenje broja nezakonitih prelazaka registrovano je kako na ulazu u Srbiju (63 odsto), tako i na izlazu (55,5 odsto).

Dačić je ukazao na to da je početkom ove godine broj nezakonitih prelazaka na spoljnim granicama EU na „zapadno-balkanskoj ruti“ smanjen za trećinu, i da je Srbija dala ključni doprinos tom smanjenju.

Srbija je „posvećena jakom, jedinstvenom, regionalnom, ali i globalnom odgovoru na ovaj fenomen, uz poseban osvrt na praćenje promena modela krijumčarenja i trgovine ljudima“, rekao je ministar i naglasio intenzivnu saradnju sa partnerskim službama u regionu, a naročito sa Evropolom (službom EU za saradnju policija) i Fronteksom (službom za saradnju graničnih službi na spoljašnjim granicama EU).

Dačić je istakao značaj „asistiranog dobrovoljnog povratka iregularnih migranata u zemlje porekla“, kao jednog od najvažnijih instituta za suzbijanje iregularnih migracija i značaj neophodnosti kontinuirane promocije tog sistema da bi iregularni migranti znali za mogućnosti koje imaju za povratak u svoje zemlje porekla.

Dačić je rekao da je neophodno nastaviti intenzivnu saradnju sa inostranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u cilju utvrđivanja identiteta lica i pribavljanja putnog lista za strance radi povratka u zemlju porekla.

Srbija će, na osnovu Zajedničkog plana implementacije, izraditi nacionalne planove implementacije uz operativnu, tehničku i finansijsku podršku Evropske komisije i agencija EU, najavio je on.

Dačić je rekao da je sistem azila u Srbiji „skoro u potpunosti“ usklađen s propisima Evropske unije i naveo da se od februara ove godine izdaje putna isprava za izbeglice, a da je u toku izrada „Master plana sa Fronteksom za EURODAK (Evropska baza otisaka prstiju azilanata)“, rekao je Dačić.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, na temu borbe protiv organizovanog kriminala, Dačić je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije svakodnevno intenzivno sarađuje sa inostranim partnerima u regionu, Evropi i svetu.

„Proteklih godina uspešno su realizovane brojne paralelne istrage, kao i predmeti u okviru zajedničkih istražnih timova, što predstavlja potvrdu kvaliteta i neophodnosti operativne međunarodne saradnje u suzbijanju organizovanog kriminala. Jedan od glavnih ciljeva je oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela, kao najjači udarac kriminalu“, rekao je ministar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari