Jovanka Broz biće sahranjena u subotu uz vojne počasti u Kući cveća, a u ime Vlade Srbije govoriće premijer Ivica Dačić. Detalji u vezi sa sahranom su isplanirani, samo je ostalo da se odredi tačno mesto u Kući cveća gde će počivati. Sahrana će, kako su rekli članovi Vlade, biti skromna, ali dostojanstvena.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji je na čelu Organizacionog odbora za sahranu Brozove, izjavio je juče u Kosovskoj Mitrovici da je Odbor „blizu toga da odredi tačnu lokaciju u Kući cveća“, neposredno do Titovog groba.

– To je bila želja Jovanke Broz i njene porodice. Narednih dana ćemo još neke detalje oko same sahrane precizirati. Porodica je želela da sahrana bude jako skromna i tako će i biti – istakao je Ljajić. On je dodao da će sprovod biti bez velike pompe, gužve, i velikih troškova, ali dostojanstven.

– Uprkos tome, sahrana će biti onakva kakva dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države, koja je živela u dosta teškim okolnostima, poslenje tri ili četiri decenije. To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo – rekao je Ljajić. On je potvrdio da će na sahrani supruge Josipa Broza Tita u ime Vlade Srbije govoriti premijer Ivica Dačić, a da bi porodica trebalo da odredi nekog ko će se obratiti u njihovo ime.

– Narednih dana će se znati tačan spisak govornika, ali ih neće biti više od tri. Pretpostavljam da će treći govornik biti neko iz SUBNOR-a ili Jovankinih prijatelja koji su još živi, a koji su bili u partizanskom pokretu – naglasio je Ljajić.

Potpredsednik Organizacionog odbora za sahranu, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović precizirao je da se razmatra mogućnost da Jovanka bude sahranjena u istoj prostoriji gde i Tito.

– Moguće je da će biti i u susednoj, međutim, verovatnije je da će biti sahranjena neposredno pored Titovog groba. Ne postoji mogućnost da budu u istoj grobnici jer se na Titovom grobu nalazi ogroman venčački kamen iz jednog dela, pa bi njegovo pomeranje i podizanje dovelo i do narušavanja objekta – istakao je Odalović.

Očekuje se da će na sahranu doći veliki broj ljudi i predstavnika iz zemalja regiona koje su nekad činile SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari