Dačić i ambasador Izraela Jahel Vilan posetili povređenog žandarma 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas je sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom obišao pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića (1990), koji je teško povređen na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela kad je juče na njega iz samostrela pucao Miloš Žujović (1999), konvertit iz Mladenovca.

Dačić je tom prilikom rekao da je ovaj teroristički akt sasečen na početku jer je žandarm uspeo da savlada i likvidira napadača.

„Srpska policija herojskim činom Miloša Jevremovića u startu je sprečila dalji tok ovog terorističkog akta. Država Srbija je pokazala da može da zaštiti ne samo bezbednost zemlje, već i diplomatsko-konzularna predstavništva koja se u njoj nalaze“, istakao je Dačić.

Dodao je da je rekonstrukcija Žujovićevog kretanja pokazala da je pre napada na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela, on išao i do sinagoge.

„Rekonstrukcijom kretanja Žujovića, otkada je ujutru došao iz Mladenovca do autobuske stanice, prema izveštaju policije, on je prvo išao po gradu i do sinagoge. Pošto je tamo bila policija, on je nastavio dalje i došao je do izraelske ambasade. Iz toga je jasno šta su bile glavne i moguće mete“, podvukao je Dačić.

Ambasador Vilan je izjavio da „nema i ne sme biti opravdanja za teroristički akt“.

„Nema, takođe, ni opravdanja za ono što se desilo 7. oktobra, kao ni za napade na jevreje i drugu populaciju bilo kada i bilo gde u svetu. Želim da sa vama ovde poručim da danas, ono što se može desiti Izraelu, sutra može da se desi Evropi, a nažalost desilo se i Srbiji koja i te kako dobro zna i razume koje pretnje potiču od terorizma“, naglasio je ambasador Izraela.

Dodao je da se on i osoblje ambasade u Srbiji osećaju bezbedno i sigurno i na tome se zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji.

„Hrabrost i postupanje žandarma potvrdili su koliku pažnju Srbija posvećuje bezbednosti i veoma ozbiljno shvata pretnje od terorizma. Srbija je danas možda najbezbednija zemlja za Izraelce u svetu“, zaključio je ambasador Vilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari