Dačić: Razbijen međunarodni lanac internet prevara sa kriptovalutama 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić saopštio je večeras da je juče razbijen međunarodni lanac Internet prevara putem takozvanog kol centara, koji pozivaju na investiranje u kripto valute.

Akciju su izveli Više javno tužilaštvo, Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Uprave za tehniku, u saradnji sa istražnim organima Nemačke i Кipra.

Dačić je dodao da je tom prilikom u Beogradu pronađen nelegalni kol centar u kome je zatečeno više desetina zaposlenih, za koje su u toku provere da li su učestvovali u prevarnim radnjama.

„Prema navodima u zvaničnom saopštenju Evropola, za sada je identifikovano oko 120 žrtava koje su izgubile oko 12 miliona evra. Međutim, dalje procene nemačkih istražitelja pokazuju da je mnogo više žrtava širom sveta, a da je prevara iznosila najmanje 300 miliona evra. Кao rezultat ove istrage, identifikovan je veći broj osumnjičenih, uključujući i glavnog počinioca sa Кipra, koji je sada uhapšen“, naglasio je Dačić u saopštenju.

Podvukao je da su savezno tužilaštvo i policija Nemačke, nakon akcije, izrazili zahvalnost Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i područnim policijskim upravama Direkcije policije, kao i Posebnom odeljenju tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, na učešću u navedenoj akciji jer su prilikom pretresanja pronađeni materijalni dokazi za vođenje krivičnog postupka i dalje procesuiranje osumnjičenih lica od strane nemačkih istražnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari