"Srbija svakim danom sve više podseća na Putinovu Rusiju": LSV pozvao Dačića da prestane da preti aktivistima 1Foto: MUP

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani (LSV) pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da obustavi pretnje opozicionim aktivistima i nevladinim organizacijama zbog navodnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka.

Ističući da Ustav Srbije, u članu 43, garantuje slobodu misli i savesti, LSV je navela u saopštenju da Dačićeve neodgovorne ocene krše to načelo najvišeg pravnog akta države.

„Privođenja aktivista, premetačine njihovih stanova, kao i višesatna zadržavanja na granici, samo su već viđene metode zastrašivanja koje koriste autoritarni, nedemokratski režimi u borbi protiv svojih građana koji žele slobodno da iskažu stav“, navela je LSV.

Prema mišljenju LSV, Dačićeve pretnje opozicionarima i aktivistima nevladinog sektora zbog navodnog ugrožavanja ustavnog poretka „samo su do sad neviđeni cinizam onih koji su korak po korak suspendovali Ustav Srbije, razorili institucije i sada zloupotrebljavaju policiju i sudstvo“.

„Srbija svakim danom sve više podseća na Putinovu Rusiju i Lukašenkovu Belorusiju, u kojoj se neistomišljenici zatvaraju, maltretiraju, a često i ubijaju u kaznionicama i logorima za političke protivnike. Dačić je svoje političko edukovanje iz oblasti autoritarizma i progona neistomišljenika imao kod svog dugogodišnjeg mentora i optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića“, navela je LSV.

LSV je podsetila i da je u vremenu kada je Ivica Dačić bio portparol Socijalističke partije Srbije ubijen bivši predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić, političari iz opozicije su bili žrtve atentata, progona i maltretiranja, a građani koji drugačije misle doživljavali su svakodnevna maltretiranja i bili izloženi teroru.

„Nažalost, vinovnici takve politike 2000. godine nisu lustrirani ili procesuirani, zbog čega ponavljaju stare metode represije, što nas obavezuje da, kada srušimo aktuelni režim, ne ponovimo iste greške“, navela je LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari