Dačić: Najava ministra spoljnih poslova BIH o policijskom sporazumu je primer besmisla 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao „primer besmisla“ najavu ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da će tražiti suspenziju Sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije.

Konaković je ranije danas u Sarajevu pokazao sporazume sa Hrvatskom i Srbijom iz 2011, koje su potpisali tadašnji članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komišić, navodeći da su to sporazumi o „isporučenom suverenitetu“.

„Isporučen je deo suvereniteta policijskih agencija BiH susednim zemljama“, kazao je Konaković.

Kako je naveo, „prema dokumentu, ako Srbija administrativno na vreme najavi posetu nekog policijskog tima, njegova zabrana bi bila kršenje zakona“.

Najavio da će na sednici Saveta ministara BiH, koja treba da se održi 31. jula, pokrenuti inicijativu da se ovaj sporazum poništi, te ukazao da je za to potreban pristanak ministara iz RS.

Dačić je naveo da je najava Konakovića da će tražiti suspenziju Sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije „najbolji primer besmisla i mržnje“ kojom se, kako je ukazao, „rukovode bošnjački političari u BiH“.

Dodao je da ; „osnova svih integracionih procesa u Evropi jeste dobra policijska saradnja“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

„Uostalom, taj sporazum potpisan je 2010. i potpisali smo ga Sadik Ahmetović i ja, uz opšte pozitivne ocene tog sporazuma i u BiH i u Srbiji, kao i u EU“, kazao je.

Kako je naveo, „takvi sporazumi postoje između svih država u regionu“.

Kazao je i da je „to jedini slučaj u Evropi da neko traži suspenziju sporazuma o policijskoj saradnji“, što, kako je naveo, „najbolje govori o njihovoj politici“.

„Ali, umesto saradnje, bošnjačkim političarima je važnija mržnja prema predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću i svemu što dolazi iz Srbije“, smatra Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari