Dačić: Ne treba nam anketni odbor o Vučićevom prisluškivanju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nakon medija koji već nedeljama spekulišu o toku istrage, tužilaštva koje je pokrenulo pretkrivični postupak i policije koja po nalozima tužilaštva postupa, aferom prisluškivanja predsednika Srbije želeli bi da se bave i u Narodnoj skupštini.

Ideja koju su pojedini poslanici vladajuće koalicije izneli na poslednjoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, da bi trebalo ovim povodom osnovati anketni odbor, međutim, nije naišla da dobar prijem.

Ovakvoj ideji protivi se i sam predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Kako je napomenuo u kratkoj izjavi za Danas, tim slučajem treba da se bave nadležni državni organi.

– Pošto je istraga u toku, nema potrebe za anketnim odborom, kazao je Dačić.

Anketni odbori su privremena radna tela koja se, prema Poslovniku Narodne skupštine, osnivaju radi sagledavanja stanja u određenoj oblasti i utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili događajima.

U prošlosti, skupština je formirala više anketnih odbora koji su se bavili različitim pitanjima, od nestalih beba, preko zločina na Ibarskoj magistrali, do uticaja NATO bombardovanja na zdravlje ljudi.

Većina njih nije ostvarila dublji uticaj na rešavanje problema zbog kojeg su formirani. O izveštajima nekih anketnih odbora skupština nije ni glasala.

Takav epilog imao je anketni odbor koji je ispitivao trošenje budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji u periodu od 2000 – 2012. Predsednik ovog odbora, Momir Stojanović navodi da nije postojala politička volja da se o nalazima ovog odbora raspravlja.

– Mi smo ustanovili da je za dvanaest godina 2,8 milijardi evra nezakonito potrošeno na Kosovu i Metohiji. Međutim, tadašnja predsednica skupštine ovaj izveštaj nije ni stavila na dnevni red, navodi Stojanović.

On ističe da praksa pokazuje da se anketni odbori osnivaju kada ne želite da rešite neki problem. U tom kontekstu, on vidi i inicijativu da se osnuje odbor koji bi ispitao navode o prisluškivanju predsednika Vučića.

– Taj odbor, ako do njegovog osnivanja i dođe, u šta sumnjam, neće imati za cilj da ustanovi šta se dogodilo. Uostalom, tužilaštvo je upravo sa tim ciljem i pokrenulo predistražni postupak. Glavni motiv tog anketnog odbora bio bi da se Nebojša Stefanović dodatno provuče kroz blato i degradira njegov uticaj u stranci pred unutarstranačke izbore u Srpskoj naprednoj stranci. Takođe, anketni odbor bi imao cilj da sakrije sav prljav veš, koji bi mogao da ispadne iz ovog slučaja, u prvom redu, identitet osoba sa kojima je predsednik komunicirao, a koji su možda vrlo osnovano bili na merama, kaže Stojanović.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonosti i član saveta Skupštine slobodne Srbije, ističe da se anketni odbor osniva kada ne postoji poverenje u institucije sistema da će rešiti određeni problem.

– U slučaju afere prisluškivanja predsednika, nije dat razuman rok policiji, tužilaštvu i sudstvu da reše ovo pitanje. I oni ga ni ne mogu rešavati, ako imaju paralelno „suđenje“ u parlamentu uz javni prenos. Ako je predsednik zaista ugrožen, potrebna je bezbednosna reakcija, a ne cirkus. Postavlja se pitanje kako one snage koje devet godina kontrolišu sistem, sada traže formiranje odbora koji treba da utvrdi zašto sistem ne funkcioniše, navodi Manojlović.

On dodaje da uz svu medijsku mašineriju, Vučić nije Tito, a njegova, do juče, desna ruka nije Ranković.

– Anketni odbor nije Brionski plenum, ali sve više liči na rijaliti. Anketni odbor je bio neophodan u slučaju suspenzije države prilikom rušenja u Savamali i u vezi ubistva Olivera Ivanovića. Bojim se da mi imamo neku vrstu unutrašnjeg sukoba unutar jednog sistema u kome je došlo do čvrstog srastanja politike i kriminala, ističe Manojlović.

Podsetimo, inicijativa da se osnuje anketni odbor povodom prisluškivanja potekla je od poslanika SNS-a Uglješe Mrdića, na nedavno održanoj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

On je istakao da bi anketni odbor ili komisija imala za cilj da utvrdi ko je prisluškivao predsednika, njegovu porodicu i saradnike, po čijem nalogu, ko je sve umešan, ko je dostavio predsedniku informacije o prisluškivanju, ko je bio u toku, a nije ništa preduzeo i slično. Sa ovakvom inicijativom saglasilo se još nekoliko članova odbora.

Istraga

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 15. decembra prošle godine pokrenulo predistražni postupak povodom navoda da je predsednik Republike neovlašćeno prisluškivan. Po nalozima tužilaštva, kako je ranije istakao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, postupa radna grupa MUP-a koju je on formirao.

Šutanovac: Razvlačenje španske serije

Zahtev da se formira anketni odbor povodom navoda o prisluškivanju nije bez presedana. Pre šest godina, nakon što su objavljeni snimci razgovora bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre bivše ministarke Kori Udovički, Dragan Šutanovac je ispred poslaničke grupe DS-a zatražio formiranje odbora koje bi ispitalo taj slučaj, ali i slučaj prisluškivanja premijera Vučića o kojem se tada takođe spekulisalo. Narodna skupština je odbacila njegov predlog. Danas Šutanovac ističe da ne vidi nijedan logički razlog da o predmetu prisluškivanja koji se nalazi u rukama tužilaštva i policije raspravlja skupštinski odbor. „Imajući u vidu da ceo slučaj prati jaka medijsko-tabloidna kampanja, očigledno je da većina u parlamentu žali da se tema prisluškivanja razvlači u javnosti kao ‘španska serija’. Sa druge strane, teško da ima i jednog ozbiljnog policajca iz Uprave kriminalističke policije koji ne zna šta se zaista dešavalo, što upućuje na veoma brz sudski epilog celog slučaja“, navodi Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari