Dačić o protestima: U pritvoru samo osoba koja je pripremala napad na policiju i vozač sa Gazele 1foto FoNet/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su nakon protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji samo dve osobe zadržane u pritvoru – jedna iz Subotice iz grupe koja je pripremala napad na policiju i druga koja je automobilom povredila dva učesnika skupa na mostu Gazela u Beogradu.

„Čekajte, kakva je to represija, ako policija nikoga nije povredila, nikoga nije uhapsila… To je jedno okretanje teme od nečega što bi trebalo da bude suština, a to je da se mi držimo zakona i Ustava, koji garantuju izražavanje političkih stavova i okupljanja, ali uz poštovanje zakona“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je cilj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da svi skupovi proteknu u miru i da nema nikakvih sukoba, ističući da ni na jednom protiv litijuma nije bilo ni sukoba ni upotrebe sile.

„Ja mogu sa ponosom da kažem da nijedan sukob nije bio na 90-ak skupova tim povodom u Srbiji, da nigde nije bilo upotrebe sile, osim fizičke sile u smislu da je neko sklonjen sa pruge u Loznici i Beogradu. Nije bilo povređenih, nije bilo ni povređenih policajaca“, dodao je on.

Govoreći o samim protestima, naveo je da sada po službenoj dužnosti mora da sluša šta se govori na njima i prati šta se dešava, kako ne bi bilo incidenata.

„Govori iz vremena (nekadašnjeg predsednika države Slobodana) Miloševića, pa oni su meko večernje štivo za uspavljivanje dece u odnosu na te govore. Protiv stranih kompanija, protiv stranog uticaja… Pa što ste bre rušili Miloševića? U to vreme je stvoren utisak da smo bili pod izolacijom, a ovo sada kad vi slušate, prosto ne možete da verujete u kom vremenu to slušate“, ocenio je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije čiji je Milošević osnivač.

Prema njegovim rečima, osnovna politička poruka na protestima je da su „strane kompanije najveći neprijatelj svih država, uključujući i Srbiju“.

„Znate šta, to je jedan takav antiglobalistički pokret, da i Če Gevara bi pozavideo svemu tome“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari