Dačić: Položaj Roma u Srbiji još uvek nije zadovoljavajući 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da položaj Roma i dalje nije zadovoljavajući, te da treba još da se radi na poboljšanju njihovog položaja u društvu.

„Još nismo zadovoljni položajem Roma u Srbiji, jer su oni i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa i po ekonomskom položaju i u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, ali i u poštovanju njihovih građanskih prava“, rekao je Dačić na obeležavanju Svetskog dana Roma u Skupštini Srbije.

Dačić je naglasio da Srbija ulaže „dosta napora“ da bi poboljšala položaj Roma i da u tome saradjuje sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Prioritet Vlade Srbije je socijalno uključivanje Roma, dodao je predsednik Skupštine.

„Socijalno uključivanje Roma je prioritet Vlade i zato imamo Vladinu strategiju za socijalno uključivanje Roma do 2025. godine“, rekao je Dačić.

Današnje javno saslušanje o položaju Roma, kako je on kazao, podstaći će druge državne institucije i gradjane da budu svesni problema koja se tiču položaja Roma u Srbiji i da ih „brže i organizovanije reše“.

Ministarka za ljudska i manjnska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da je važno da Romi mogu slobodno da iskažu njihov identitet bez diskriminacije.

„Važno je da Romi mogu slobodno da iskažu svoje etničko i nacionalno poreklo u popisu stanovništva, da slobodno mogu da iskažu svoj identitet, jer je on ljudima važan“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari