Dačić o "pozivima na rušenje ustavnog poretka": To je teško krivično delo 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su „neodgovorne izjave“ nekih lidera opozicije koji pozivaju građane na rušenje ustavnog poretka, u vezi protesta koji se najavljuju zbog rudarenja litijuma, i da su takve izjave „direktno usmerene da se čine krivična dela“.

„Rušenje ustavnog poretka je teško krivično delo. Postupanje van dogovora, van prijave tog skupa, to niko neće tolerisati“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je, povodom reagovanja policije u Beogradu na poslednjem protestu na kojem su se učesnili protivili otvaranju rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, rekao da se „nisu građani vezivali za prugu“, i da je „bespotrebna“ polemika u vezi poređenja ponašanja policije na tom i na protestu iz 2008. godine zbog izručenja bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića Haškom tribunalu.

„Ovde je reč o tome da mi (policija) imamo zadatak, a to je da nema blokada međunarodne saobraćajnice“, kazao je Dačić.

Povodom postupanja policije na protestima u julu 2008. u Beogradu, zbog izručenja Karadžića Haškom tribunalu, Dačić je rekao da je tada „policija bila pod upravom Demokratske stranke“, iako je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da tada nije imao informacije da je tokom intervencije policije bio povređen jedan od učesnika protesta Ranko Panić, koji je kasnije preminuo, niti da je prebijen Aleksandar Vučić, ttadašnji funkcioner Srpske radikalne stranke, koja je protest organizovala.

„Kada je reč o 2008. godini, desilo se šta se desilo, ja nisam ni bio informisan o tome. Upotreba gumenih metaka bez mog znanja, početak intervencije bez mog odobrenja. Ja nisam bio deo njihove (DS) strukture, sumnjalo se kako ću ja da se ponašam. Ja sam bio protiv izručenja Radovana Karadžića, i MUP nije učestvovao u tome“, rekao je Dačić.

On je, govoreći o izručenju Karadžića Haškom tribunalu, rekao da je „cela ta priča da oni koji su ga do tada čuvali su ga i predali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari