Dačić o objedinjenom pozivu za pomoć: Sistem 112 od naredne godine 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi sistem 112 trebalo da počne sa radom u prvoj polovini sledeće godine.

Dačić je, na obeležavanju dana osnivanja Sektora za vanredne situacije u Futogu, ocenio da je vanrednim situacijama vreme veoma bitan faktor, a sistem u Srbiji je „praktično još u povoju“, saopštio je MUP Srbija.

„Trenutno je to 193, a planiramo da to sve objedinimo u jednom broju, jer i dalje postoje zabune, neki
ljudi misle da je 92 ili 93. Neki nisu svesni da je 192 za policiju, a 193 za vatrogasce, 194 za Hitnu pomoć
Mi sve to hoćemo da objedinimo na jednom broju 112“, objasnio je Dačić.

Dačić je sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem novoizgrađeni objekat Vatrogasno-spasilačke jedinice u Futogu, čiju je izgradnju finansirao taj grad.

Đurić je istakao da će Vatrogasno-spasilačka jedinica u Futogu „braniti“ oko 70 – 80.000 građana i da je taj deo Novog Sada dobio brže dejstvovanje vatrogasaca-spasilaca.

Početak rada nove Vatrogasno-spasilačke jedinice obeležen je i svečanom primopredajom autocisterne, namenjene za snabdevanje vodom navalnih vatrogasnih vozila i samostalno gašenje požara, koje je Grad Novi Sad donirao vatrogascima-spasiocima u Futogu.

Dačić i Đurić su obišli i taktičko-tehnički zbor na Trgu slobode u Novom Sadu na kome su bila izložena vatrogasna vozila i oprema pripadnika Sektora za vanredne situacije koju koriste u svom radu, kao i opremu specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi i u ruševinama.

Za najmlađe posetioce održano je takmičenje u obaranju meta uz pomoć pumpi brentača, navodi se u saopštenju MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari