Dačić: Slušati i uvažavati ono što deca imaju da kažu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dete ima pravo da slobodno izrazi svoje mišljenje i pravo da se njegovo mišljenje uzme u obzir u svim stvarima i postupcima koji ga se tiču, naglasio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na otvaranju sednice učeničkih parlamenata u okviru Dečje nedelje.

Slušanje i uvažavanje onog što deca imaju da kažu, davanjem prostora deci da izraze svoje mišljenje, uzimajući u obzir njihov uzrast i razvojne mogućnosti, omogućavanje da učestvuju u procesu donošenja odluka o stvarima koja se odnose na njih, sve to podstiče vidljivost dece i mladih, rekao je Dačić u Domu Narodne skupštine.

Veće učešće vas mladih povlači i vaš veći doprinos i uticaj na društvo, a to povećava razumevanje i prihvatanje vaših ideja, želja i potreba, poručio je on.

Rad učeničkog parlamenta temelji se na Konvenciji o pravima deteta, a današnja sednica je posvećena važnosti vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta.

Dačić, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, ukazao je da je to prilika da deca iz svog ugla ukažu na značaj koji pridaju toj temi, razmene iskustva i predstave izazove s kojim se svakodnevno suočavaju.

Vršnjačka podrška je bitna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, i moramo na nju da gledamo kao na dvosmeran proces jer mladi, pružanjem, kao i prihvatanjem vršnjačke podrške stiču važne veštine, uključujući veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, aktivno slušanje, empatiju i komunikacione veštine, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, vršnjačka podrška doprinosi stvaranju pozitivnog školskog okruženja i podsticajne atmosfere, jer učenici koji pružaju vršnjačku podršku neprocenjiva su podrška učenicima koji imaju malo prijatelja ili ih uopšte nemaju, kao i učenicima koji se nađu u neprijatnim ili nasilnim situacijama i onima koji imaju problema u učenju.

Takođe, dodao je, vršnjačka podrška izuzetno je važna i u nastavi na daljinu u sticanju digitalnih veština i korišćenja digitalnih tehnologija, ali i u slučajevima digitalnog nasilja.

Dačić je pozvao mlade da se obrate Skupštini Srbije, koja je otvorena za saradnju, kako je rekao, ako treba neki zakon da se donese.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić poručila je deci da prava koja imaju su prava s kojima su se rodili.

Vaša je obaveza da pomognete svoj deci da ostvare ta prava, dodala je ona.

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Olivera Zečević predstavila je projekat MUP koji za cilj ima da se obuči 120 mladih predstavnika učeničkih parlamenta iz nekoliko gradova Srbije o temama važnim za njihovu bezbednost – krivična i prekršajna odgovornost za mlađe od 18, prevencija i zaštita od svih oblika nasilja, bezbednosna kultura i da znanja prenose vršnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari