Dačić: Ljotić ne može biti rehabilitovan 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će uvek biti pokušaja opravdavanja zločina i revizije istorije, ali da to nikada ni jednoj zemlji nije bila zvanična politika, za šta, kako je dodao, postoji opasnost da u nekim zemljama u našem regionu to dobije takve konotacije.

Dačić je na 6. međunarodnoj konferenicji „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije – opasnost istorijskog revizionizma“ u Beogradu rekao da je u Nemačkoj bilo pokušaja umanjivanja broja žrtava, ali su oni propali i osuđeni.

„A ovde smo svedoci da godinama unazad imamo pothranjivanje te politike koja ima za posledicu stvaranje mržnje“, ocenio je Dačić.

On je dodao da sa zemljama u regionu ne treba da se takmičimo ko je imao manje zločince i kazao da su „bili monstrumi i jedni i drugi“.

„Srbi koji su radili u korist Hitlera treba da budu rehabilitovani? Nikada, to je moj stav i siguran sam i stav Vlade Srbije“, rekao je Dačić i dodao da Srbija mora da osudi zločine koje su Srbi učinili protiv drugih.

Dačić je ocenio da nije dobro što je Politikin zabavnik u prethodnom broju objavio tekst u kojem se relativizuje uloga ljotićevaca u Drugom svetskom ratu.

„To nanosi štetu i našim žrtvama i pomaže izjednačavanju krivice“, kazao je Dačić.

On je rekao da posle više od 70 godina od kraja Drugog svetskog rata i dalje postoje „revizionističke aspiracije“ i da one, nažalost, dobijaju na intenzitetu i u regionu.

„Kada (premijer Hrvatske Andrej) Plenković ode u Jerusalim i upiše se u knjigu žalosti, osudi zločine protiv Jevreja, ni jednom rečenicom ne napiše da se to odnosi i na Srbe. Mi moramo da vodimo računa da se istina ne zaboravi“, kazao je Dačić.

Dačić je kazao da kada neko govori o „velikosrpskoj agresiji“, treba da se zna da je Staro sajmište bilo na teritoriji NDH za vreme Drugog svetskog rata.

„Posebno je alarmantno ako pokušaji negiranja zločina i prekrajanja istorije dobijaju indirektnu ili direktnu zvaničnu podršku, uključujući i njenu javnu manifestaciju i pokušaj afirmacije i rehabilitacije zločinačkih režima, kao što je to bio režim u NDH“, rekao je on.

Dodao je da je prošle godine u sedištu UN u Njujorku priredjena izložba „Jasenovac-pravo na nezaborav“ i kazao da Srbija ne želi da stvara „antihrvatsku atmosferu“, već se samo protivi reviziji istorije.

On je kazao da je Srbija usvojila Zakon o povraćaju imovine žrtvama holokausta, kao i da organizuje memorijalne manifestacije žrtvama fašizma u Kragujevcu, Kraljevu, na Banjici, Starom sajmištu, Jajincima, u Nišu, Dragincu i drugim stratištima.

Direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Djurić Mišina kazao je da je neophodno napraviti centar koji će čuvati sećanje na stradanje u logoru na Starom sajmištu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari