Privredno društvo „TE-KO Kostolac“ posetili su premijer Vlade Srbije Ivica Dačić, kineski ambasador Džan Vanchue i v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović, sa njihovim saradnicima. Revitalizacija bloka B1, jedan od projekata Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa NR Kinom, započeta je početkom marta u TE „Kostolac B“.

Do sada je, u okviru Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana, završena revitalizacija bloka B2 u Termoelektrani „Kostolac B“ a osim revitalizacije bloka B1, sledi i izgradnja novog sistema za odsumporavanje u železničke pruge i luke.

Jedan od najzaslužnijih ljudi koji je svojim angažovanjem omogućio potpisivanje aranžmana sa Kinom i koji je sve vreme aktivno pratio njegovo napredovanje je premijer Vlade Republike Srbije Ivica Dačić: -Realizacija ovako značajne investicije je veliki dobitak za srpsku energetiku i moram daa iskažem veliko zadovoljstvo zbog brzine i kvaliteta radova u kostolcu. Smatram da je ovo izuzetno bitan projekat za Srbiju jer je ovo jedan od načina za izlazak iz krize, kroz velike investicije. Želim da se zahvalim kineskim partnerima za uloženi trud i posao koji obavljaju u Srbiji što će svakako doprineti jačanju naših veza.

Realizacija ove velike i značajne investicije je omogućena zahvaljujući razumevanju kineskih partnera i njihovoj spremnosti da obezbede podršku u svim ključnim aspektima ovog projekta. Zbog toga je danas ambasador Narodne republike Kine u Srbiji, Džan Vanchue prisutnima poručio: -Kineska strana neguje tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom i poklanja veliku pažnju pragmatičnoj saradnji sa Srbijom u svim oblastima i snažno podržavamo kineske kompanije u izgradnji energetike, puteva…

Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a ovom prilikom je istakao značaj velikog investicionog ulaganja u kostolačke energetske kapacitete: -Od EPS-a se očekuje da bude oslonac i glavni motor privrednog razvoja Srbije ali to neće biti lako jer još od prošle godine poslujemo na tržištu. Iza nas su dva talasa liberalizacije elektroenergetskog sektora u Srbiji i čeka nas poslednji talas do kraja ove godine, kada će svaki kupac imati pravo da izabere svog snabdevača. U kompanijama se na kraju sve svodi na profit i ako smo dobra i efikasna firma, imaćemo profit i doneti dobrobit i Vladi i našim sugrađanima. EPS daje veliku podršku projektu u Kostolcu i u našim investicionim planovima „TE-KO Kostolac“ zauzima jedno od najznačajnijih mesta, a sve u cilju da EPS i nadalje bude glavna sila razvoja.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović je ovom prilkom rekao: -U narednih devet meseci u izvođenju radova na revitalizaciji bloka B1 učestvovaće pored kineskih kompanija i preduzeća iz Srbije koja je angažovala kineska strana, kao i domaće kompanije koje je angažovalo PD „TE – KO Kostolac“. Na izvođenju ovih radova biće uposleno u narednih devet meseci oko 400 radnika iz Srbije. Vrednost pojedinačnog Ugovornog sporazuma za Prvu fazu projekta je 344.630.000. dolara. Za revitalizaciju bloka B2 utrošeno je 64,6 miliona dolara, dok je za blok B1 predviđeno 111,6 miliona dolara. U ovom trenutku glavni cilj srpske strane je da se što pre sklopi ugovor o kreditu sa kineskom „Eksim bankom“, a da do kraja ove godine počne izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari